Record aantal exotische dieren onderschept

Het aantal in- en uitheemse dieren dat in 2013 in beslag werd genomen is ruim zes keer zo groot als een jaar eerder. Dat meldt het dagblad Sp!ts. De krant baseert zich op cijfers van de RVO die verwaarloosde, mishandelde of illegale dieren in ons land in beslag neemt en tijdelijk opvangt.

In 2013 ging het om 3580 krokodillen, kikkers, exotische vogels en andere in- en uitheemse dieren. In 2012 waren dit er nog 570 en in 2011 betrof het 710 dieren. Sp!ts baseert zich op cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) die verwaarloosde, mishandelde of illegale dieren in ons land in beslag neemt en tijdelijk opvangt.

Grote aantallen

De RVO verklaart het verschil door een aantal grote groepen dieren die vorig jaar op Schiphol werden onderschept, waaronder ruim vijfhonderd kikkers en 850 beschermde vogels. Verder werd er twee keer een grote partij brilkaaimannen op Schiphol aangetroffen. Volgens de RVO zijn dergelijke grote aantallen uitzonderlijk.

Handel aan banden

De Dierenbescherming voert al zo'n twintig jaar actie om de handel in exotische dieren aan banden te leggen. Ook dieren die niet illegaal worden ingevoerd, maar legaal via onder meer tuincentra bij mensen als huisdier belanden, kwijnen vaak weg en belanden uiteindelijk in een van de vele opvangcentra.

Positieflijst huisdieren

Een eerste resultaat van de campagnes van de Dierenbescherming is dat er dit jaar een positieflijst wordt ingevoerd van zoogdieren die geschikt zijn bevonden om als huisdier te worden gehouden. Staat een dier er niet op, dan mag het niet worden gehouden. De Dierenbescherming wil dat er ook snel dergelijke lijsten komen voor vogels en voor vissen, reptielen en amfibieën.