Roofvogels, drones en naïviteit

Een paar dagen geleden liep ik met mijn verloofde door de Beurstraverse in Rotterdam. In deze ‘koopgoot’ stuitten we op twee mannen met Woestijnbuizerds. Voor tien euro mocht je een foto laten maken van jou en de roofvogel. Ik wilde doorlopen. Commerciële uitbuiting van wilde dieren vind ik namelijk niet oké. Mijn verloofde ging echter het gesprek aan.
Piko Fieggen

Door: Piko Fieggen Programmamanager Verantwoorde Omgang met Gezelschapsdieren

Roofvogels, drones en naïviteit

Ze wilde weten wat voor vogels het waren, hoe ze gebruikt worden, etc. Terwijl zij met de mannen praatte, nam ik de tijd om de vogels te bekijken. Prachtige dieren! Fascinerend en majestueus. Ik begrijp heel goed waarom mensen met deze dieren willen werken.

Diervrije invulling

Tussen begrijpen en iets oké vinden kan een groot verschil zitten. Dat realiseerde ik me toen al, maar gisteren werd ik opnieuw getriggerd door het bericht dat ons politiekorps het eerste ter wereld is dat roofvogels gaat gebruiken om vijandelijk gezinde drones uit de lucht te halen. Het idee is ogenschijnlijk ingenieus voor het doel (drones onderscheppen), maar desastreus voor het middel (de roofvogel). Afgelopen februari, toen voor het eerst werd geopperd om roofvogels op deze wijze te gebruiken, gaven diverse experts al aan dat er onverantwoorde gevaren voor het dier aan verbonden zijn. Gezien die kritiek, ging ik ervan uit dat de politie uiteindelijk zou kiezen voor een diervrije invulling van dit vraagstuk.

Foto: Hart van Nederland


Verstand vertroebeld

Helaas, want er is nu besloten om roofvogels in te zetten. Het zijn de momenten dat ik me afvraag waar het is misgegaan bij besluitnemers van het politiekorps. Zou de fascinatie voor deze prachtige dieren het verstand hebben vertroebeld? Of is de eigenaar van het bedrijf niet alleen een goede valkenier, maar ook een doortrapte verkoper? Heeft hij een probleem én oplossing gecreëerd en zijn wij daarom het eerste land dat roofvogels inzet om drones te onderscheppen? Ach, misschien is het van de besluitnemer bij de politie ook wel altijd een (zeer begrijpelijke) kinderwens geweest om een roofvogel te hebben.

Roofvogels de dupe

Hoe dan ook; wij begrijpen dat fascinatie, emotie en naïviteit lastig te onderdrukken zijn als je de eerste ter wereld kan zijn die op spectaculaire wijze roofvogels gebruikt om drones uit te schakelen. Ik begrijp alleen niet dat de besluitnemers bij politie hun gezonde verstand in deze niet gebruiken, terwijl dat hun professionele taak en verantwoordelijkheid is. Er zijn alternatieve methoden in ontwikkeling om het ‘gevaar’ van drones te tackelen. Investeer het geld – dat nu in het contract met de organisatie achter de roofvogels zit – in een versnelde ontwikkeling van deze alternatieven. Helaas zijn de roofvogels nu de dupe, want als er één schaap over dam is, dan volgen er meerdere. Ik hoop dat dit niet opgaat voor nieuwe, andere ondoordachte en niet-diervriendelijke gebruiksdoeleinden van roofvogels.