Ruim zieke vee-industrie preventief!

Meestal worden dieren in ons land massaal afgemaakt als ze ziek zijn, of dat misschien wel kunnen worden. 'Ruimen', noemen ze dat. Om te voorkomen dat varkenspest, vogelgriep of mond- en klauwzeer als een razend vuur door de donkere stallen van de hele vee-industrie gaat woeden. Vorige week werden in Overijssel honderden kalfjes gedood. Ze waren niet ziek, maar de boer had ze illegale antibiotica gegeven. Dáár word ik nou ziek van...
Dierenbescherming

Door: Dierenbescherming

Ruim zieke vee-industrie preventief!

Deze week debatteerde de Kamer weer eens met de staatssecretaris van Economische Zaken over dierziekten en antibiotica. Het valt niet eens meer op, ik heb er niets over gelezen in ieder geval. Van onze lobbyist hoorde ik dat minister Edith Schippers van Volksgezondheid ook was aangeschoven om nog even te benadrukken dat zij zich inmiddels grote zorgen maakt over de dreigende gevaren voor de volksgezondheid. Tja... Het lijkt geen indruk te maken. In Zeeland protesteerden mensen een paar dagen geleden tegen uitbreiding van de vee-industrie aldaar. “Niet nóg meer alsjeblieft, we hebben hier namelijk al zoveel van die verschrikkelijke ruimingen gehad.” Het nieuws haalde nog net de lokale krant.

Vee-industrie zelf is ziek

Iedereen weet dat we op een tikkende tijdbom zitten. En, ik geloof ook best dat betrokkenen zien dat het anders moet, dat het zo niet door kan gaan. De koepel van dierenartsen kondigde maatregelen aan, de boeren maken plannen van aanpak en de overheid jaagt gelukkig op de idioten die nota bene illegale troep gebruiken. En ja hoor, vol trots wordt ons dan gemeld dat het antibioticagebruik in de vee-industrie steeds verder wordt teruggebracht. Met tientallen procenten. Het is helaas niet genoeg. Het is gerommel in de marge. De vee-industrie zelf is ziek en de échte experts weten dat. De vee-industrie gaat ook niet meer beter worden en zou in mijn ogen dus preventief geruimd moeten worden! Er moet een nieuwe veehouderij in Nederland komen, met robuuste, sterke dieren die alle ruimte krijgen om zich natuurlijk te kunnen gedragen.

Een utopie? Wel als je blijft volhouden dat miljoenen zwakke dieren opeenpakken in donkere hokken verantwoord is als je maar zorgt dat ze niet ziek worden. En juist daar kun je alleen maar voor zorgen door ze preventief antibiotica te geven. Niet curatief, om ze te genezen als het echt moet en zoals de wet eigenlijk voorschrijft, nee, gewoon standaard, want ziek worden ze sowieso. Wat wil je als je ongezond leeft, als je de hele dag in je eigen poep staat en te weinig lichaamsbeweging krijgt. Daar zou u óók ziek van worden en uw dokter zou zeggen dat u uw lifestyle moet veranderen. U heeft die vrijheid gelukkig meestal, dieren in de vee-industrie niet.

Ongevoelig voor antibiotica

Dus blijft 'men' rommelen in de marge. Er zijn al zeer gevaarlijke bacteriën die volkomen ongevoelig zijn voor antibiotica. Het gaat hard, heel hard. Weet u dat we pas sinds de Tweede Wereldoorlog antibiotica hebben? Amerikaanse militairen kregen voor het eerst penicilline na D-Day. De dagelijkse ontberingen in oorlogsgebied maakten dat de mannen snel ziek werden. Penicilline bleek een geschenk uit de hemel. Het zou toch doodzonde zijn als we een dergelijk 'wondermiddel' straks al niet meer kunnen gebruiken. Ga je kinderen over een paar jaar maar uitleggen dat dat komt omdat we ooit zo goedkoop mogelijk en vooral veel vlees wilden consumeren...

Als gevaarlijke bacteriën te vaak hun vijand, het antibioticum, tegenkomen, dan schrikken ze op een gegeven moment niet meer. Dan gaan de zwaksten van hun soort weliswaar dood, maar de sterksten overleven. En die vermeerderen zich vrij eenvoudig, want niemand houdt ze meer tegen. Het hek is dan van de dam.

De keuze is aan u

Dames en heren, de keuze is aan u. Beleidsmakers en betrokkenen laten keer op keer zien dat ze niet in staat zijn om het roer om te gooien. Jaar na jaar, maand na maand en week na week verstrijkt zonder dat er echt noemenswaardig wordt ingegrepen. Het wachten is op de volgende dierziektencrisis. De vraag is niet óf hij er komt, maar wanneer hij komt. En vele bacteriën zijn op het moment dat ik dit schrijf druk doende zich te wapenen tegen het enige middel dat we tegen ze hebben.

Door uw gedrag kunt u ervoor zorgen dat de vee-industrie verandert. Eet niet alle dagen vlees en laat het van dieren komen die gezond hebben geleefd. U weet toch wel dat dieren die zijn gehouden volgens de criteria van het Beter Leven keurmerk geen antibiotica krijgen? Ja, oké, als ze echt ziek zijn, maar niet om te voorkomen dat ze dat worden terwijl ze in ziekmakende omstandigheden leven.

Concurreren op dierenwelzijn

Het is zo eenvoudig. Ja, maar ho eens, wij exporteren toch zoveel vlees, hoor ik u denken? Klopt! Moet ik nog een keer uitleggen dat onze veehouderij alleen toekomst heeft als we op kwaliteit, dus op dierenwelzijn gaan concurreren? Daar is op termijn niet alleen de beurs van de boer, maar ook onze eigen gezondheid bij gebaat.

Frank Dales,
Algemeen directeur