Ruth van der Leij wint Moyra Stava-Morena Prijs 2012

Dierenarts Ruth van der Leij heeft de Moyra Stava-Morena Prijs 2012 gekregen. Zij initieerde en ontwikkelde het vakgebied ‘Shelter Medicine’: diergeneeskunde voor gezelschapsdieren die in grotere groepen worden gehouden.
Ruth van der Leij wint Moyra Stava-Morena Prijs 2012

Ruth van der Leij begon haar opleiding ‘Shelter Medicine’ eind 2009 aan de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Dit vakgebied ziet bij gezelschapsdieren in grotere groepen, naast ziektebehandeling en genezing, preventie als een belangrijke taak. Van der Leij is een pionier op dit gebied. Zij haalde 'Shelter Medicine' naar Nederland. “Heel bijzonder was dat de Dierenbescherming financiële ondersteuning verleende voor het opzetten van deze opleiding, terwijl daarnaast de Faculteit Diergeneeskunde de begeleiding kosteloos op zich heeft genomen,” vertelde zij in het blad Dier.

Dierenleed voorkomen

De stichting Moyra Stava Morena zet zich in voor dieren die in nood verkeren en verzorging en onderdak nodig hebben. Daarnaast draagt zij bij in de kosten van oprichting, inrichting en het in stand houden van dierenasiels. De stichting was blij verrast met de resultaten van Ruth van der Leij ten aanzien van de ontwikkelingen binnen 'Shelter Medicine'. Punten die goed scoorden, waren onder meer het blijvende effect op dierenwelzijn en het dierenleed dat zal worden voorkomen. Aan deze prijs is een geldbedrag van € 5.000,- verbonden. Daarnaast kan Van der Leij voor een specifiek project nog een aanvraag voor hetzelfde bedrag doen.