Slechte verzorging pony's en paarden

Afgelopen maand kwamen inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) twee gevallen tegen van slechte verzorging van pony's en paarden. Helaas blijken mensen zich nogal eens te vergissen in de tijd en inzet die dit vereist, met dierenleed als gevolg.
Slechte verzorging pony's en paarden

In Krommenie trof de LID twee pony's aan in een veld. De dieren waren bedolven onder de distels; de manen hingen zwaar opzij, waardoor er een groot risico op smetplekken was ontstaan. Aan de staarten hing zoveel gewicht dat de dieren ze niet meer konden gebruiken om insecten van zich af te slaan. De eigenaar reageerde geschrokken. Maar zoiets ontstaat natuurlijk niet zomaar...

Verwaarloosde paarden

Dezelfde persoon bleek ook nog paarden in een stal te hebben. Helaas was ook hier de boel niet in orde. Er was geen daglicht, de boxen waren zwaar vervuild en er lag geen bodembedekking. Bovendien hadden de dieren geen eten en drinken tot hun beschikking. Na een gesprek met de eigenaar, werden er duidelijke afspraken gemaakt om de situatie te verbeteren. De eigenaar gaf aan geen hulp nodig te hebben en er werk van te maken.

Controle

Toen de LID een paar weken later opnieuw ging kijken bleek de situatie niet voldoende verbeterd. De pony's hadden weliswaar geen distels meer in manen en staart, maar de stal was nog steeds vuil en er was geen bodembedekking. Bovendien hadden de dieren geen drinkwater. Na overleg met Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken zijn de boxen op kosten van de eigenaar schoongemaakt en is er stro als bodembedekker neergelegd. De paarden waren daar duidelijk blij mee; een zwarte merrie ging er meteen in liggen rollen. Er wordt de komende tijd door de LID gecontroleerd of de situatie op het gewenste niveau blijft.

Verwondingen door Ingegroeide halster

In Pannerden trof een agent van de dierenpolitie een pony, waarbij de halster helemaal ingegroeid was. Met assistentie van de LID en Dienst Regelingen is onder spoedbestuursdwang de halster verwijderd en zijn de wonden verzorgd. De eigenaar heeft naast de kosten voor de behandeling een proces-verbaal gekregen en er zal worden gecontroleerd op nazorg.

Verzorging

Bij de dagelijkse verzorging van paarden en pony's komt meer kijken dan alleen eten en water geven. De dieren moet ook voldoende lichaamsbeweging krijgen en trainen. En het dier heeft, net als mensen, uiterlijke verzorging nodig (vacht, hoeven, gebit).

Meer verzorgingstips leest u hier.