Staatssecretaris wil einde 'ganzensafari's'

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken wil dat er een einde komt aan de commerciële reizen waarbij Amerikaanse jagers in Nederland ganzen komen schieten. Dat blijkt uit het nieuwsbericht van het ANP dat gisteren (1 februari) naar buiten kwam. De Dierenbescherming is blij met dit voornemen en hoopt dat Van Dam snel tot concrete afspraken komt.

De staatssecretaris gaat over deze vorm van jacht in gesprek met de provincies en de Koninklijke Jagersvereniging. PvdA en de Partij voor de Dieren trokken aan de bel over de zogenoemde 'ganzensafari's' die het Amerikaanse bedrijf GetDucks aanbiedt. Voor ruim 4000 euro mag een trofee-jager dan mee op ganzenjacht.

De provincie Gelderland gaf afgelopen week aan dat Nederlandse jagers hulp mogen krijgen van gastjagers. De staatssecretaris onderschrijft dat. Maar "het organiseren van commerciële jachtreizen en de associatie die dit oproept, keur ik af", laat Van Dam weten. Hij vindt dat het doden van ganzen alleen kan als dat een maatschappelijk doel heeft, bijvoorbeeld het voorkomen van botsingen met vliegtuigen.

De Dierenbescherming vindt dat de jacht op ganzen in ons land sowieso niet nodig is omdat er diervriendelijke alternatieven zijn om eventuele schade en overlast te voorkomen. Jacht als onderdeel of zelfs aanleiding voor een vakantiereis naar Nederland vinden we dan ook afschuwelijk en we roepen de staatssecrtaris op er zo snel mogelijk een einde aan te maken.