Stalbrand eist wederom duizenden varkenslevens

Bij een stalbrand in het buitengebied van het Noord-Brabantse Mill zijn woensdagavond tweeduizend varkens jammerlijk gestorven. Het gaat om zeugen en biggen die in twee stallen stonden. Over de oorzaak van de brand is niets bekend. Volgens de Dierenbescherming is kortsluiting vaak de bron van alle ellende.
Stalbrand eist wederom duizenden varkenslevens

Belangrijkste oorzaak van de veel voorkomende stalbranden is een overbelasting of verkeerd gebruik van de elektrische installatie. Dieren in een brandende stal kunnen vaak geen kant op; ze verbranden levend of stikken door giftige rook en dampen. Het leed is enorm. Ook als ze de brand overleven, moeten de dieren vaak alsnog worden afgemaakt als ze hete rook hebben ingeademd.

Stalbranden zijn schering en inslag. Vorige maand vonden ook al zeker drieduizend varkens de dood bij een stalbrand in Nijmegen. In het Radio 1 programma 'De Ochtend' maakte programmamanager veehouderij Bert van den Berg van de Dierenbescherming na een grote brand in Oirschot vorig jaar al duidelijk dat er nu snel regels moeten komen voor de oude stallen. In 2008 begon de Dierenbescherming met haar acties om veestallen brandveiliger te maken. In 2014 was een eerste resultaat dat toenmalig staatssecretaris Dijksma van Landbouw de regels en bouwvoorschriften voor nieuw te bouwen stallen flink aanscherpte.

Goede voorbeeld

Mooi, maar voordat bestaande stallen zijn afgeschreven ben je snel 30 jaar verder. In de criteria van haar Beter Leven keurmerk geeft de Dierenbescherming het goede voorbeeld door hierin op te nemen dat de elektrische installatie in stallen elke 5 jaar gekeurd moet worden. In 2016 liep het Actieplan Stalbranden van veehouderij, overheid, brandweer, verzekeraars en Dierenbescherming af. Na een evaluatie zal in 2017 besloten worden hoe hiermee verder te gaan.