Stamcellen, geen proefdieren: Lef in het Lab-prijs

Omdat hij de bijwerkingen van medicijnen test op menselijke stamcellen in plaats van op proefdieren heeft Robert Passier van de Dierenbescherming de Lef in het Lab-prijs 2014 gekregen. Het publiek kon via de site van de Dierenbescherming stemmen op vijf genomineerden. Passier is verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum.
Stamcellen, geen proefdieren: Lef in het Lab-prijs

Nog steeds komen er medicijnen op de markt met negatieve bijwerkingen. Vooral bijwerkingen aan het hart kunnen levensbedreigend zijn. Het is daarom wettelijk verplicht om medicijnen te testen. Alleen al in Europa worden hier jaarlijks miljoenen dieren voor gebruikt. "In veel gevallen zijn deze dierproeven echter niet betrouwbaar genoeg. Voor het welzijn van zowel dier als mens is het daarom van belang om naar alternatieven te zoeken en dr. Passier is daarin geslaagd," zei directeur Frank Dales van de Dierenbescherming donderdagavond bij de uitreiking van de onderscheiding in het Dierenbeschermingscentrum Amersfoort.

Menselijke stamcellen

Robert Passier maakt bij zijn onderzoek naar schadelijke effecten van medicijnen op het hart gebruik van menselijke stamcellen. Hiermee kunnen onder gespecialiseerde kweekcondities hartspiercellen worden gemaakt. Die hartcellen gebruikt hij om medicijnen te testen op bijwerkingen zoals hartritmestoornissen. Proefdieren zijn dan niet meer nodig. "In feite heb ik de hartspiercellen van de patiënt in een kweekschaaltje en kan ik heel gericht hun ziekte in dat schaaltje bestuderen," aldus Passier.

Dierproeven terugdringen

De Dierenbescherming maakt zich sterk om onderzoek te stimuleren dat bijdraagt aan de vervanging, vermindering en verfijning van dierproeven, onder meer met de Lef in het Lab-prijs. Sinds 2007 reikt de Dierenbescherming deze prijs, in samenwerking met het Nationaal Kennis Centrum Alternatieven voor Dierproeven (NKCA), jaarlijks uit aan wetenschappers die zich op uitzonderlijke wijze inzetten om het aantal dierproeven terug te dringen.

Over Robert Passier

Robert Passier heeft Gezondheidswetenschappen gestudeerd aan de Universiteit Maastricht, waar hij ook promoveerde. Vervolgens heeft hij zijn onderzoek op het gebied van hart- en vaatziekten voortgezet in de Verenigde Staten (Dallas). Ruim 10 jaar geleden is hij in het Hubrecht Laboratorium gestart met onderzoek naar menselijke stamcellen en mogelijke toepassingen voor hart- en vaatziekten en sinds 2008 is hij aangesteld als associate professor bij de afdeling Anatomie & Embryologie van het LUMC te Leiden. Hierbij spelen menselijke stamcellen een centrale rol voor het bestuderen en begrijpen van hartontwikkeling en hartziekten én de ontwikkeling van nieuwe veilige medicijnen.