Steeds minder plofkip in supermarkt

Supermarkten bieden hun klanten 25 procent meer kip met een welzijnskeurmerk aan dan vorig jaar. Dat blijkt uit een steekproef van Wakker Dier waarbij het kipassortiment van de twaalf grootste supermarktketens is onderzocht.

Het aandeel plofkip is afgenomen tot 16 procent en het aandeel van de nieuwe 'tussenkip' is enorm toegenomen. Dat is mooie ontwikkeling, maar een tussenkip verdient nog geen ster van ons Beter Leven keurmerk. Daarvoor moeten de dieren een overdekte uitloop krijgen en meer ruimte.

Plofkipvrij

Verrassend is volgens Wakker Dier de voorlopersrol van supermarktketen Vomar. Hier ligt net als bij de marktleiders Albert Heijn en Jumbo geen enkele plofkip meer. Maar liefst 42 procent van de kip bij Vomar heeft het Beter Leven keurmerk. Bij supermarkt Emté daarentegen ligt nog steeds veel plofkip en heeft slechts 9 procent van het kipassortiment een ster van het Beter Leven keurmerk.


Het aandeel plofkip in het assortiment is enorm gedaald van 63 naar 16 procent ten opzichte van vorig jaar. Albert Heijn, Jumbo, Dekamarkt, Vomar en binnenkort ook Dirk zijn helemaal plofkipvrij, bij de andere supers is er sprake van een flink daling, zo meldt Wakker Dier.

Meer kip met Beter Leven

Kip met een ster van het Beter Leven keurmerk is een grotere rol gaan spelen in het assortiment. Het aandeel is nu bijna 27 procent. Vorig jaar was dit nog 21 procent. Het aandeel is dus met bijna een kwart gegroeid. Dit is vooral te danken aan het aanbod van kip met één Beter Leven ster, dat bij alle supermarkten toenam, op Jumbo en Coop na.

De Dierenbescherming maakte onlangs bekend dat kippen met ruim 21 miljoen vleeskuikens en zo'n 1 miljoen leghennen de grootste groep dieren onder het keurmerk vormen, gevolgd door bijna 3 miljoen varkens en ongeveer 275.000 runderen en kalveren.

Minder maar beter

Het aanbod van kip met twee of drie sterren blijft relatief klein en is zelfs licht afgenomen ten opzichte van vorig jaar. ‘Minder, maar beter’ blijft daarom het credo van de Dierenbescherming. Met minder vleesconsumptie geef je dieren immers meer ruimte en hou je meer geld over om desgewenst vlees met twee of drie sterren te kopen!