Stem op het Domste Bontje van 2014

Bont voor Dieren heeft Lieke van Lexmond, Caro Emerald, Roy Donders, Yes-R, Natasja Froger en Django Steenbakker genomineerd als Dom Bontje 2014. Met de Dom Bontje-verkiezing wil Bont voor Dieren mensen bewust maken van het dierenleed dat aan bont kleeft en bekende Nederlanders wijzen op hun voorbeeldfunctie.
Stem op het Domste Bontje van 2014

“Zij dragen allemaal bont van dieren die enkel voor hun vacht worden gefokt en gedood,” aldus Nicole van Gemert, directeur van Bont voor Dieren. Ze onderstreept dat de BN’ers ruim voor hun nominatie een brief hebben ontvangen met informatie over het dierenleed dat achter bont schuilgaat. Maar dat weerhoudt hen er klaarblijkelijk niet van om bont te dragen.

Doutzen Kroes

Dit in tegenstelling tot topmodel Doutzen Kroes. Zij was in eerste instantie ook genomineerd, wegens een jas die ze droeg met een kraag van coyotebont, maar besloot de kraag direct van haar jas te verwijderen, nadat ze informatie had ontvangen over de lijdensweg die deze dieren in wildklemmen ondergaan.

Geen respect dierenwelzijn

Actrice Lieke van Lexmond heeft zich ondertussen niets aangetrokken het dierenleed dat kleeft aan bont; zij gaat gekleed in een met konijnenbont gevoerde parka. Zangeres Caro Emerald is genomineerd wegens het dragen van vintage bont. Modeontwerper Django Steenbakker maakt in zijn creaties gebruik van nertsenbont en Natasja Froger gaat gekleed in een jas met kraag van wasbeerhondenbont.

Levend gevild

Dat deze dieren enkel voor hun vacht anaal geëlektrocuteerd en soms zelfs levend gevild worden, lijkt niet tot de presentatrice door te dringen. Bij Roy Donders staan wasbeerhonden ook niet te juichen; voor ze het weten liggen ze als bontje in zijn winkel óf draagt hij ze zelf. Respect voor dierenwelzijn is bij rapper Yes-R, met zijn bontkraag van wilde coyote, tenslotte eveneens ver te zoeken.