Stieren tot hun oksels in de mest

Bij een bezoek aan een boerenbedrijf in de Brabantse gemeente Halderberge ontdekte een van onze inspecteurs een groep van 41 stieren in een stal die letterlijk tot hun oksels vast stonden in de mest. Hij heeft daarop de NVWA gewaarschuwd. De boer moet de situatie meteen verbeteren, de NVWA controleert dit. Daarnaast is hem door de eveneens aanwezige dierenpolitie proces-verbaal in het vooruitzicht gesteld.
Stieren tot hun oksels in de mest

De inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en een agent van de dierenpolitie gingen eigenlijk af op een melding over een kat die met een gebroken poot zou rondlopen. Toen ze deze niet direct zagen, maakten de twee een ronde over de boerderij en troffen helemaal achterop het terrein de stal met de stieren aan. Ondanks dat de dieren door de enorme hoeveelheid mest zich niet meer konden verplaatsen, zagen ze er wel goed uit. De eigenaar bleek op het moment van het bezoek niet thuis, maar werd wel op korte termijn verwacht.

De groep van 41 stieren stond letterlijk tot hun oksels vast in de mest.

Kerstdagen

Omdat het nu een zaak over vee bleek te worden is er een inspecteur van de NVWA(toezichthouder in het geval van bedrijfsmatig gehouden dieren) bijgehaald en is gezamenlijk opgetreden. De eigenaar gaf toe dat de situatie niet in orde was en gaf de kerstdagen op als oorzaak voor de situatie. Rond die dagen zou geen stro worden bezorgd. Het stro is bij een potstalals deze nodig om de vloer, die bestaat uit opgehoopte compost en mest, stevig genoeg te maken voor de dieren om op te lopen. Dit is natuurlijk geen excuus, hij had hier met zijn planning rekening mee kunnen houden.

De kat

Uiteindelijk heeft onze inspecteur ook de kat nog gevonden. Deze hinkte licht, maar van een gebroken poot leek geen sprake.