Subsidie voor diervriendelijker stallen

Staatssecretaris Dijksma heeft komend jaar 9,5 miljoen euro beschikbaar voor veehouders die hun stallen diervriendelijker maken. De Dierenbescherming is hier blij mee, omdat de subsidie wordt gekoppeld aan de voorwaarden die gelden voor één ster van het Beter leven kenmerk.
Subsidie voor diervriendelijker stallen

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft komend jaar 9,5 miljoen euro beschikbaar voor veehouders die hun stallen diervriendelijker maken. De Dierenbescherming is hier uitermate blij mee, omdat deze subsidie wordt gekoppeld aan de voorwaarden die gelden voor één ster van het Beter leven kenmerk van de Dierenbescherming.

Bij de verdeling van het EU-geld geeft de staatssecretaris voorrang aan bedrijven met vleeskuikens, die investeren in stallen voor de productie van scharrelkip met daglichtvoorziening en overdekte uitloop. "De vleeskuikenhouderij wacht nog een grote opgave voor dierenwelzijn. Het is mij bekend dat een aantal marktpartijen bezig is met het ontwikkelen van plannen om meer scharrelkip in hun producten te verwerken. Met de voorrangspositie voor vleeskuikens wil ik het signaal afgeven dat ik dit initiatief voluit ondersteun," aldus Dijksma.

Hét antwoord op de plofkip
De Dierenbescherming hoopt dat er nu schot kan komen in de onderhandelingen over de ‘Kip van morgen’. Volgens de sector hét antwoord op de plofkip, maar volgens de Dierenbescherming gaan de stappen dan niet ver genoeg om het welzijn van de kuikens écht te verbeteren. "Nu de staatssecretaris de normering van ons kenmerk als uitganspunt neemt voor de toekenning van de subsidie, verwacht ik dat daar zeker een stimulans vanuit zal gaan," zegt een tevreden directeur Frank Dales van de Dierenbescherming.