Tientallen dieren uit erbarmelijke omstandigheden gehaald

Toen de inspecteur en agent arriveerden, bleken de ramen te zijn afgeplakt met folie. Vanuit het slot van de voordeur droop een bruine weeïge substantie. “We openden de brievenbus en werden bedwelmd door een penetrante geur van urine en uitwerpselen,” vertelt de inspecteur. “De vloeren waren bezaaid met kapotte vuilniszakken, waar de viezigheid uitpuilde. Op de grond lagen lege blikken met vlijmscherpe randen. Ook de muren, deuren, en het plafond zaten vol troep, spinnenwebben en insecten.”
Strikte maatregelen
De inspecteur en agent verschaften zich daarop toegang tot de woning en troffen er een herdershond, twintig katten, vijf vogels en vijftien kippen aan. Ook in de tuin zaten een heleboel dieren, waaronder hanen, kuikens en konijnen. Omdat de dieren vanwege de slechte hygiëne kampten met gezondheidsproblemen, werd er een dierenarts bijgehaald. Deze constateerde dat de leefsituatie in de woning zowel dier- als mensonwaardig was. In overleg met RVO.nl* kreeg de eigenaresse van de woning daarop een aantal strikte maatregelen opgelegd om de omstandigheden voor de dieren en haarzelf te verbeteren.
Dieren weggehaald
Drie dagen later keerde de inspecteur terug. De bewoonster was begonnen met opruimen, maar gaf te kennen dat ze niet wist hoe ze verder moest. Daarop is besloten om alle dieren direct bij haar weg te halen, met uitzondering van de vijftienjarige hond. Baasje en hond zijn zo gehecht aan elkaar, dat het in niemands belang was om ze van elkaar te scheiden.
Juiste keuze
De vrouw krijgt nu hulp van GGZ, waar ze heel blij mee is. “Ze vroeg me nog eens langs te komen als ze haar leven weer op de rit heeft. Uit alles bleek dat ze heel graag wil, maar niet weet hoe. Het bevestigde dat we de juiste keuzes hebben gemaakt,” aldus de inspecteur. "Binnenkort ga ik weer bij haar langs om te kijken hoe het gaat."
*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijk strafmaat.