Tientallen dieren weggehaald bij eigenaar

Op een adres in Zevenaar hebben de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming en een agent van Dierenpolitie Gelderland-Midden tientallen konijnen, cavia’s en kippen weggehaald bij hun eigenaar. De dieren zaten zonder eten en drinken in veel te kleine transportkistjes.
Tientallen dieren weggehaald bij eigenaar

Bij een eerder bezoek aan het adres hadden de LID-inspecteur en agent van de Dierenpolitie al een pony aangetroffen met een ingegroeide halster. Ook stonden er zes pony’s met te lange hoeven. De eigenaar kreeg hier een proces-verbaal voor.

Erbarmelijke omstandigheden

Tijdens de hercontrole op vrijdag 25 april bleken alle pony’s te zijn verdwenen. De eigenaar beweerde dat hij ze had verkocht. Wel ontdekten de inspecteur en de agent in een schuur op het terrein transportkistjes met daarin konijnen, cavia’s en kippen. De dieren zaten in het donker, zonder eten en drinken en hadden nauwelijks bewegingsruimte. Later die dag werden er in de garage bij de woning nog twintig kistjes gevonden met dieren in dezelfde erbarmelijke omstandigheden.

Houdverbod

In het verleden heeft de eigenaar al meerdere keren een boete gekregen en zijn er vaker dieren in bewaring genomen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)* gaf de LID dan ook opdracht om de 28 konijnen, 9 cavia’s en 19 kippen bij hem weg te halen en over te brengen naar een veilig opvangadres waar ze de juiste verzorging krijgen. Tegen de eigenaar is inmiddels proces-verbaal opgemaakt. Ook de kosten voor het transport en de opvang worden op hem verhaald. Het Openbaar Ministerie is gevraagd om een houdverbod in te stellen, zodat de man niet meer ongestraft dieren kan aanschaffen.

* De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijk strafmaat.