Trots op Limburg!

Ik herinner het me als de dag van gisteren: een kunstveiling in Limburg, voor het goede doel. En ik, ik wilde slechts de prijs van een schilderij opstuwen. Dus stak ik steeds m'n vinger op en bood ik uiteindelijk 3.000 euro. Het geld was immers bedoeld voor een nieuw te bouwen Dierenbeschermingscentrum…
Dierenbescherming

Door: Dierenbescherming

Trots op Limburg!

Jarenlang heeft het forse kunstwerk op mijn werkkamer in Den Haag gehangen. Prachtige paardenkoppen tegen een witte achtergrond. Menig TV-interview vond plaats met dit schilderij als toepasselijk decor. Het hangt inmiddels op de plek waar het hoort: in Limburg in een fantastische ambiance, die van het spiksplinternieuwe, ultramoderne dierenbeschermingscentrum dat vorige week officieel werd geopend. Bij mijn 'domme' aankoop had ik de toenmalige directrice van onze afdeling Limburg Reineke Hameleers namelijk beloofd dat ik het schilderij zou bewaren als cadeau als de ambitieuze plannen zouden zijn gerealiseerd

Multifunctioneel opvangcentrum

Want ambitieus waren ze. Er was geen financiering, geen locatie en er moest hard gewerkt worden aan draagvlak om tot een dergelijk centrum te komen. In de visie van Reineke en haar mensen zou er één opvangcentrum moeten worden gerealiseerd met een regionale functie, dat bovendien multifunctioneel zou zijn. Multifunctioneel in de zin dat er tal van activiteiten op het gebied van dierenwelzijn zouden worden geconcentreerd. Ik zal u eerlijk bekennen dat ik zo mijn twijfels had of het ooit tot realisatie zou komen. Ambitieuze mensen geef ik echter graag al mijn steun en vertrouwen en vorige week is gebleken dat Reineke en later haar opvolgster Jacqueline Devoi die ambitie volledig hebben waargemaakt!

Tijdens mijn praatje bij de officiële opening heb ik echter benadrukt dat dit centrum er nooit was gekomen zonder de steun van de talloze vrijwilligers van onze afdeling. Het werk dat is verzet is immens en kan nooit door een handjevol beroepskrachten alleen worden gedaan. Echt fantastisch! En geloof mij: dat het centrum nu gaat 'draaien' kan ook alleen maar dankzij die onmisbare mensen die vrijwillig voor ons en de dieren werken. Dus nogmaals, pluim voor al die mensen die hebben meegeholpen, ik ben trots op jullie!

Standaard voor dierenopvang

Eigenlijk ben ik trots op heel Limburg. Het bedrijfsleven dat sponsorde, de bevolking en de lokale politiek die het plan uiteindelijk steunden: geweldig! Nu is de tijd daar dat de provincie trots mag zijn op zichzelf: in Limburg is een centrum gebouwd dat volgens de Dierenbescherming de standaard moet worden voor de manier waarop wij dieren opvangen in dit land.

Natuurlijk heeft het centrum een prominente opvangfunctie voor honden, katten en andere zwerf- en afstandsdieren. Voor een groot aantal Limburgse gemeenten en particulieren worden deze dieren opgevangen, vervoerd en verzorgd en daarna met hun baasje herenigd of komen ze bij een nieuwe eigenaar terecht. Het Dierenbeschermingscentrum verzorgt ook noodhulp aan dieren en behandelt klachten over mishandeling en verwaarlozing in nauwe samenwerking met onze inspectiedienst en de dierenpolitie. Jaarlijks kunnen ruim 5.000 dieren worden opgevangen. Ik doe het centrum nu al tekort, want de opsomming is niet volledig als ik niet op z'n minst vertel dat er ook aan educatie wordt gedaan in heuse praktijk- en theorielokalen en dat er gedragstherapeuten voor u en de dieren klaar staan. Enfin, u moet de link die ik verderop geef maar even aanklikken.

Vliegende start

En dat alles in een prachtig gebouw dat is gesitueerd in een bosrijk natuurgebied aan de N297 bij Born. Het is zo knap ontworpen dat het centrum, gebouwd met natuurlijke en duurzame materialen, helemaal vervlochten is met de omgeving. Een lust voor het oog! In ons magazine Dier dat op 25 februari verschijnt, besteden we ruim aandacht aan het nieuwe Dierenbeschermingscentrum. Onze leden ontvangen het thuis en snel daarna is het blad ook op onze website te lezen. In de gaten houden dus. Intussen kunt u natuurlijk ook op de site van de Dierenbescherming Limburg terecht voor meer informatie. Een verslag van het zeer succesvolle openingsweekeinde maakt tenslotte duidelijk dat het centrum een vliegende start kende: "En nu zijn wij volop afspraken aan het plannen. Want zoals één van onze verzorgers zei ‘de mailbox is ontploft’. Ruim 50 geïnteresseerden hebben ons al gemaild om een afspraak te maken voor een kat en voor 11 honden is belangstelling getoond".

De Dierenbescherming timmert aan de weg, ook met haar state-of-the-art opvangcentra. Ze zijn er nu in Amersfoort en Born, in Breda wordt momenteel gebouwd en voor de regio Rijnmond zijn de tekeningen gemaakt. We zijn goed bezig, en daar profiteren de dieren weer van!

Frank Dales,
Algemeen directeur