TV-serie over asielhonden in bijzonder trainingsprogramma

Zes asielhonden uit dierenopvangcentrum De Doornakker in Eindhoven worden vanaf woensdag 24 augustus gevolgd in de televisieserie ‘Tot elkaar Veroordeeld’ (NPO1, 21:30 uur). De dieren volgen een unieke hersteltraining van Dutch Cell Dogs. Ze worden gekoppeld aan zes cliënten van een forensisch-psychiatrische kliniek, die als onderdeel van hun behandeling ingezet worden als hondentrainer. Niet alleen de honden, maar ook de cliënten hebben veel baat bij deze trainingen.

Lastig plaatsbare honden
De honden, allemaal uit dierenopvangcentrum De Doornakker van de Dierenbescherming, zijn in meer of mindere mate moeilijk plaatsbaar, bijvoorbeeld door een geschiedenis van mishandeling of verwaarlozing. Daardoor is het lastig om een nieuwe eigenaar voor ze te vinden. Het acht weken durende trainingsprogramma dat ze in kliniek De Woenselse Poort volgen, moet daar verandering in brengen.

Karaktermatch hond en mens
In het programma registreert presentator Jan Kooijman wat er tijdens de trainingssessies gebeurt en hij grijpt leermomenten en successen aan om met de cliënten te reflecteren op wat er met hen en de honden gebeurt, in de kliniek en daarbuiten. Daarnaast volgt hij de weg naar herstel van de hond en de groei van de cliënt als coach en mens. Er wordt een karaktermatch gemaakt tussen hond en mens waardoor de wederzijdse uitdaging optimaal is en ze veel van elkaar kunnen leren.


Over Dutch Cell Dogs
Het trainingsprogramma is een initiatief van de Stichting Dutch Cell Dogs. Zij zet al acht jaar gedetineerden in als hondentrainer, om een aantal van de tienduizenden honden die landelijk op jaarbasis in het asiel belanden, te helpen. Een groot deel van deze honden heeft een lastige geschiedenis. Samen met de cliënten wordt getracht het gedrag van de honden aan te passen, om ze een toekomst te geven buiten het asiel.

Marijke Ottema schreef voor het meinummer van National Geographic Magazine een uitgebreide reportage over Dutch Cell Dogs. Aanvullend hierop maakte ze deze korte film.