Twee ernstig verwaarloosde honden gered uit huis in Tiel

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft twee zwaar verwaarloosde honden uit een woning in Tiel gehaald. Het huis was vervuild en de dieren kregen duidelijk niet de juiste verzorging. Een van de honden was zelfs zo ernstig vermagerd dat zijn ribben te tellen waren.

Enkele dagen geleden kreeg een LID-inspecteur een verontrustend telefoontje van de dierenpolitie. In een woning waar een hennepkwekerij was opgerold, zat een uitgemergelde Boxer. Het dier kreeg niet voldoende te eten en werd in een veel te kleine bench gehouden. Drinkwater moest hij druppel voor druppel uit een knaagdierendrinkfles halen. Hoewel het de hond duidelijk al lange tijd aan goede verzorging ontbrak, was hij vrolijk en enthousiast.

Nagels in voetzolen gegroeid

In een andere kamer bleek nog een Jack Russell te zitten. De nagels van het hondje waren zo lang, dat ze in de voetzolen waren gegroeid, waardoor lopen bijna niet meer ging. Een onhoudbare situatie. De honden werden direct naar een dierenarts gebracht, waarna ze in opdracht van RVO.nl* in bewaring zijn genomen. Ze verblijven nu op een veilig adres waar ze de juiste verzorging krijgen.

Bekende van de dierenpolitie

De eigenaresse van de honden is een bekende van de dierenpolitie. Bij een eerdere controle in 2014 kreeg zij de opdracht om de situatie voor haar dieren onder begeleiding te verbeteren. Enkele maanden later leek het inderdaad een stuk beter te gaan. Inspecteurs troffen de Boxer toen in goede conditie aan. Helaas was dit bij de laatste controle niet meer het geval.

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijke strafmaat.