Twee handelaren beboet op Zwolse vogelmarkt

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Staatsbosbeheer en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) hebben op zaterdag 23 september een gezamenlijke controle uitgevoerd van handelaren op de vogelmarkt in Zwolle. Twee handelaren zijn betrapt op het verhandelen van vogels die uit het wild zijn gevangen. Dit is verboden. Er zijn 32 vogels in beslag genomen. Een handelaar uit Italië moest ter plekke € 5000,- boete afrekenen en tegen de ander is proces verbaal opgemaakt.

Twee handelaren beboet op Zwolse vogelmarkt
Tijdens de controle is er speciale aandacht voor beschermde in- en uitheemse vogels. Inheemse vogels moeten zijn voorzien van een pootring die aan bepaalde eisen moet voldoen. In Nederland worden de ringen afgegeven door een van de vijf aangewezen vogelbonden. Als de pootring ontbreekt of er mee gerommeld is, is dit een indicatie dat de vogels waarschijnlijk illegaal uit het wild gevangen zijn.

32 vogels in bewaring genomen

Bij een handelaar uit Italië bleek dit het geval bij 25 Wielewalen, 1 Nachtegaal, 1 Tuinfluiter, twee Japanse Nachtegalen en een Gekraagde roodstaart. Omdat de handelaar uit het buitenland kwam moest hij de boete ter plekke betalen. Een Nederlandse handelaar werd betrapt met 2 fout geringde Hoppen. Tegen deze handelaar is proces verbaal opgemaakt.

Meer informatie over de controle op pootringen bij vogelbeurzen, markten en bij kwekers lees je op de website van de NVWA.