Twee vermagerde pony's uit de rommel gehaald

Onze inspecteur heeft met behulp van politie en brandweer twee pony's in bewaring genomen. De dieren waren zwaar vermagerd, uitgedroogd en stonden tussen een hoop rommel op het erf en in een stal van een 71-jarige man en zijn 27-jarige zoon in de Drentse gemeente Aa en Hunze.

Twee vermagerde pony's uit de rommel gehaald

Dit was niet het eerste bezoek aan het betreffende adres. Bij eerdere bezoeken bleek het terrein afgesloten, maar werd op het oog al vastgesteld dat het er een grote rommel was en dat er een pony en duiven aanwezig waren die niet goed verzorgd werden. Pogingen om met de eigenaars afspraken te maken om de situatie van de dieren op het terrein te verbeteren bleken tegen dovemansoren gericht.

Dit keer waren de inspecteur en een agent van de dierenpolitie gemachtigd om het terrein te betreden. Behalve de pony en duiven bleken er ook een hond, een konijn, een kalkoen en achter in een stal nog een pony aanwezig te zijn.

Veel te mager

Vanwege de zorgwekkende gezondheidstoestand van de pony's werd er een dierenarts bijgehaald die vaststelde dat de dieren veel te mager waren en zelfs tekenen van uitdroging vertoonde. De kalkoen was versuft en bleek een dag eerder aangereden te zijn. De hokken van de overige dieren, die overigens wel in goede conditie waren, waren vuil en er was geen eten en drinken aanwezig.

De bevindingen zijn besproken met Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken. Deze gaf opdracht om de twee pony's en de kalkoen in bewaring te nemen en over te laten brengen naar een opvangadres waar ze de juiste zorg krijgen. Vanwege de grote hoeveelheid rommel op het terrein en in de stal was assistentie van de brandweer nodig om de dieren te ontzetten.

Afspraken verzorging

De zoon van de eigenaar was in de tussentijd gearriveerd en verklaarde dat zijn vader in het ziekenhuis lag. Dit ontsloeg hem als medeverzorger natuurlijk niet van de plicht om voor de dieren te zorgen. Dit begreep hij uiteindelijk en hij heeft vervolgens alle hokken schoongemaakt en de dieren eten en drinken gegeven. Er zijn afspraken gemaakt om goede zorg voor de dieren in de toekomst zeker te stellen, hierop wordt uiteraard gecontroleerd.

Naast een proces-verbaal voor het niet goed verzorgen van zijn dieren, kan de eigenaar een flinke rekening voor de gemaakte kosten tegemoet zien.