Twee verwaarloosde pony’s en paard gered

Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft op 6 november in Zoeterwoude twee verwaarloosde pony’s en een paard weggehaald. Eerdere waarschuwingen aan het adres van de eigenaresse leidden niet tot verbetering.
Twee verwaarloosde pony’s en paard gered

Bij een eerdere controle in oktober trof de inspecteur de twee pony’s aan op een stuk land dat niet geschikt is voor het houden van hoefdieren en waar geen beschutting was. De pony's waren daarnaast sterk vermagerd omdat ze niet genoeg te eten kregen.

Geen verbetering

De eigenaresse kreeg de kans de situatie te verbeteren en een dierenarts in te schakelen om de dieren de juiste zorg te geven. Toen bij een tweede controle bleek dat er niets verbeterd was en er zelfs een paard bij was gekomen, zijn de dieren in opdracht van RVO* in bewaring genomen. De pony’s zijn overgebracht naar een veilig opvangadres waar ze de juiste zorg krijgen.

Eerdere zaken

De eigenaresse uit Den Haag is de afgelopen jaren al meerdere malen betrokken geweest bij straf- en bestuurszaken in verband met de verzorging en huisvesting van dieren. "Ik ben enorm blij dat deze drie dieren nu eindelijk een welverdiende warme stal en goed voer krijgen", aldus de inspecteur.


*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijk strafmaat.