Twitterende vogels en proefdieren

Een geslaagde combinatie van oude en nieuwe media is een succesformule bij de start van een campagne, zo bleek afgelopen zondag. Inmiddels hebben al ruim 35.000 mensen onze petitie tegen overbodige dierproeven getekend. Dat gaat goed!
Dierenbescherming

Door: Dierenbescherming

Op onze site kunt u alles lezen over de achtergronden van onze campagne, maar vanaf deze plek lijkt het me goed nog even uit te leggen wat we nou precies bedoelen met overbodige, of onnodige dierproeven. Mensen vragen zich, zo blijkt uit de vele reacties, af of niet álle dierproeven overbodig zijn en verboden zouden moeten worden. Laat ik voorop stellen dat de Dierenbescherming óók vindt dat alle dierproeven uiteindelijk moeten verdwijnen, ook dierproeven voor geneesmiddelen.

Lef in het Lab

Echter, dierproeven die een fundamenteel gezondheidsbelang dienen voor mens en dier, moeten wat ons betreft stap voor stap worden afgebouwd volgens de systematiek van de drie V's: Vermindering, Verfijning en uiteindelijk Vervanging (door diervriendelijke methoden). De Dierenbescherming pleit voor én stimuleert het vervangen van dierproeven door alternatieve testmethoden waarbij geen gebruik wordt gemaakt van dieren. Ieder jaar belonen we de wetenschapper die dat het best doet met onze 'Lef in het Lab-prijs'.

We hebben het hier echter over iets anders. Over stoffen die al eerder getest werden. Of, over onderzoek met proefdieren waarvan vooraanstaande wetenschappers zeggen dat het flauwekul is. Dat de resultaten niets zeggen over de werking van een stof bij mensen. Kortom: dierproeven ten bate van de cosmetische industrie, van huishoudelijke producten of van de oorlogsindustrie wijzen wij al zonder meer af. Gewoon verbieden dus. Dáár knokken we nu voor. En terecht, zoals vorige week bleek toen foto's opdoken van het Britse leger dat twee keer per jaar schietoefeningen op levende (!) varkens houdt, om militaire artsen op te leiden. Niet in Groot-Brittannië, want daar is het verboden, maar in Denemarken… Ongelooflijk wreed en je maag draait zich om bij het zien van de gruwelijke beelden.

Overbodige dierproeven

Maar ook in Nederland kunnen we er dus wat van. Onderzoekers gebruiken duizenden honden, katten, cavia's, vogels, vissen, konijnen en knaagdieren voor aantoonbaar overbodige tests. En, daar komt nóg een schokkend feit bij. NRC Handelsblad publiceerde onlangs cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waaruit bleek dat náást de ruim 500.000 dieren die daadwerkelijk worden ingezet bij dierproeven, nog eens een half miljoen dieren worden gedood als 'overschot'. Speciaal voor onderzoek gefokte dieren, die echter nooit worden gebruikt en, als waren zij rotte tomaten, worden vernietigd. Tel daarbij op de dieren waar wij ons nu hard voor maken en je praat over ruim 600.000 dieren die ieder jaar een volkomen zinloze dood sterven. Ik hoor de criticasters al weer denken of er wel zoiets bestaat als een 'zinvolle' dood, maar volgens mij is mijn punt wel duidelijk…

Terug naar onze eigen actie. Afgelopen zondagochtend reisde ik af naar de studio van het Radio 1-programma Vroege Vogels, opgebouwd in een prachtige locatie letterlijk aan de rand van het Naardermeer. Voeg daarbij het groene en door en door betrokken karakter van de programmamakers en je voelt je als dierenbeschermer meteen thuis. We hadden de redactie gevraagd of we de start van onze campagne bij hen mochten komen toelichten. Presentatrice Janine Abbring – en haar hond Loïs, die geen seconde van haar zijde wijkt – vertelde me bij een kop koffie hoe ze als kind al betrokkenheid voelde bij het onderwerp vivisectie. Het interview werd dan ook een ontspannen gesprek over een serieus onderwerp.

En zo gebeurde het dat één van de oudste en best beluisterde programma's van de Nederlandse radio zorgde voor een vliegende start van onze actie. Meteen na de uitzending werd duidelijk dat de petitie zeer goed werd getekend.

Dierenbescherming op Twitter en Facebook

Ik doe echter de nieuwe media tekort als ik niet benoem dat de Dierenbescherming zélf zeer succesvol bezig is op social media. Ook met dit onderwerp dus. Sinds een jaar investeren we volop in met name onze aanwezigheid op Twitter en Facebook. Dat dat werkt blijkt niet alleen uit de gestage groei van het aantal volgers, maar ook uit erkenning door 'Fundraiser Online', die zegt dat dat de Dierenbescherming hoort bij 'de besten van 2013' van de Goede Doelen op Twitter!

Dat is absoluut een verdienste van onze Twitter-medewerker, maar vooral fijn voor alle dieren die we hier nog beter mee kunnen helpen. En u, u hoeft alleen maar onze petitie tekenen. Mag ik op u rekenen?