Vakantietijd: ‘chip je huisdier!’

De hele maand juni wordt tijdens de ‘Juni Chipmaand’ door het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren, waarin de Dierenbescherming participeert, extra aandacht besteed aan het chippen en, minstens zo belangrijk, registreren van je huisdier.
Vakantietijd: ‘chip je huisdier!’

Juist in de vakantieperiode raken veel huisdieren zoek. Huisdieren die mee gaan op vakantie verdwalen eerder in een nieuwe omgeving. Een huisdier dat thuisblijft of bij een oppas wordt achtergelaten kan ook nog wel eens weglopen omdat de situatie vreemd is of omdat de oppas niet zo goed bekend is met het dier. Een dier dat gechipt is én bij een databank geregistreerd staat, kan gemakkelijk met zijn baasje herenigd worden. Zonder chip kan het dier niet geïdentificeerd worden en zonder registratie bij een databank zijn de adresgegevens van de eigenaar niet bekend.Vele dierenartspraktijken en asielen ondersteunen de Juni Chipmaand met speciale chipacties. Op de vernieuwde website chipjedier.nl kun je opzoeken waar welke acties gehouden worden. Hier staat ook een link naar websites van alle databanken om te zoeken naar het chipnummer en de bijbehorende registratie, zodat je je adresgegevens kunt checken. De website is vanaf nu ook prima op je smartphone of tablet te bekijken.
Ten onrechte gaan veel huisdierbezitters er vanuit dat de dierenarts die het huisdier chipt ook zorgt voor de registratie. Dit is echter lang niet altijd het geval. Vaak moet de eigenaar zelf zorg dragen voor de registratie. Een ander misverstand is dat men denkt dat de adresgegevens van de eigenaar op de chip zelf staan. Staat een huisdier wel geregistreerd, dan wordt er vaak niet aan gedacht om een telefoonnummer- of adreswijziging door te geven. Het is dus belangrijk dat huisdiereigenaren er voor zorgen dat de adresgegevens in de databank up-to-date blijven. “Identificeren, registreren en controleren” is dan ook het advies.

Mijn dier is zoek

Mocht, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, je dier toch zoekraken, kom dan in actie. Bel met de dierenambulance en breng het lokale dierenasiel op de hoogte (dierenambulance kan ook via meldpunt 144). Geef dan meteen door of je dier gechipt is, dit helpt om snel te controleren of een gevonden dier jouw dier is. Maak daarnaast gebruik van onze website mijndieriszoek.nl. Hier kun je vermissing van je huisdier vermelden en vind je tips en advies over wat je verder nog kunt doen. Als je een dier gevonden hebt kun je op deze site snel zien of het misschien vermist wordt en anders kun je de vondst daar vermelden.