Veel media-aandacht voor petitie Stop Foute Puppyhandel

Jaarlijks worden in ons land 150.000 honden aangeschaft. Van bijna de helft is de herkomst niet bekend. Waarschijnlijk komen deze pups van foute fokkers uit onder meer Oost-Europa. Hier worden ze in erbarmelijke omstandigheden gehouden. Om zo snel mogelijk een einde te maken aan deze malafide praktijken zijn we een petitie gestart: Stop foute puppyhandel.

De boodschap is helder: let op bij het kopen van een pup. Veel dieren in Nederland worden verkocht door malafide fokkers en handelaren. Ons land zou daarom in navolging van België en Frankrijk de regels moeten aanscherpen met een verplicht registratienummer voor handelaren en een ‘witte lijst’ van bonafide fokkers. Met de petitie Stop foute puppyhandel roepen we staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken op om snel maatregelen te nemen en de handel in pups in goede banen te leiden.

Media over foute puppyhandel

De actie van de Dierenbescherming om de foute handel in pups te stoppen, kan rekenen op veel media-aandacht. Onder meer RTL Nieuws, NOS Journaal en Jeugdjournaal zonden er een item over uit. Hierin was onder meer te zien hoe fokteefjes in ellendige omstandigheden worden gehouden en met hormonen behandeld om het hele jaar door puppy’s te produceren, die vervolgens veel te jong bij haar worden weggehaald. De pups worden met honderden tegelijk opgesloten tot ze op transport gaan. Vaak zijn de kwetsbare jonge dieren wel 12 uur onderweg, opgepropt in stapels kratten, zonder eten of drinken. Sommige puppy’s overleven de reis niet, andere arriveren in erbarmelijke conditie. Als ze geluk hebben, worden ze in ons land gekocht door mensen, die geen idee hebben van de verschrikkingen die de dieren in hun korte leven hebben moeten doorstaan.