Verbod circusdieren: nog niet te hard juichen…

Om een snel verbod op circusdieren te realiseren, stuurden vorige week 24 wethouders, allemaal verantwoordelijk voor dierenwelzijn in hun gemeente, een brandbrief aan staatssecretaris Dijksma. Dat deed me goed, moet ik zeggen. Dat ons geluid ook eens uit een andere hoek komt. En, het lijkt er nu op dat dit het laatste zetje was om de concrete toezegging te krijgen dat er in oktober eindelijk een wetsvoorstel naar de Kamer gaat.

Dierenbescherming

Door: Dierenbescherming

Verbod circusdieren: nog niet te hard juichen…

Over de inhoud daarvan durf ik nog niet te hard te juichen. Een verbod op wilde dieren in het circus hangt namelijk al jarenlang in de lucht. In 2008 liet toenmalig minister Verburg al een wetenschappelijk onderzoek uitvoeren naar het welzijn van dieren in het circus. Daaruit kwamen onder andere deze schrikbarende feiten:

  • 71% van de geobserveerde dieren had medische afwijkingen.
  • Een derde van de leeuwen en tijgers had geen buitenverblijf.
  • Leeuwen mogen gemiddeld een half uur per dag naar buiten.
  • Olifanten tonen ongeveer tien uur per dag afwijkend en gestoord gedrag.


Ongelukkig in een hokje

Als leek verbaas je je er al over dat er überhaupt onderzoek naar dit onderwerp wordt gedaan. Want iedereen kan toch op zijn klompen aanvoelen dat een dier dat in Afrika elke dag vele kilometers aflegt volkomen ongelukkig is in een hokje van vaak maar vijf vierkante meter? Appeltje-eitje, dus. Dit soort onderzoeksresultaten móeten er wel voor zorgen dat een verbod in een stroomversnelling komt.

Niets blijkt echter minder waar. Want Nederland polderland bedenkt dat de Vereniging Nederlandse Circusondernemingen (VNCO) ook wel zélf regels kan bepalen om dierenwelzijn te verbeteren. Alsof ze niet al jarenlang de kans hebben gehad om dit te borgen! En daarmee is in 2011, hupsakee, het onderwerp weer van de politieke agenda geknikkerd.

Moedeloos

Om er het jaar daarop (nieuwe verkiezingen, nieuwe politieke wind) opnieuw op te komen, als in het regeerakkoord wordt vastgelegd dat het verbod er komt! Opnieuw sneller kloppende Dierenbeschermingsharten, die al gauw weer terug kunnen naar de gemiddelde zeventig slagen per minuut. Want overleg na overleg en onderzoek na onderzoek volgt. Om moedeloos van te worden. Een beetje alsof je zelf een circusolifant bent, die permanent aan de ketting staat en daardoor niet voor- of achteruit kan. Je begrijpt dat ik -wat betreft het verbod- nu zover ben dat ik eerst wil zien, en dan pas durf te geloven.

Geen gelopen race

Ik ken de staatssecretaris inmiddels goed en weet dat zij zich hard maakt voor dierenwelzijn. Het staat bovendien in het regeerakkoord. Desondanks bereiken mij geluiden dat het verbod nog geen gelopen race is. Het wordt blijkbaar gezien als ‘ondernemertje pesten’ door Kamerleden die economische motieven zwaarder laten wegen dan dierenwelzijn. De staatssecretaris heeft dus alle steun nodig!

Neem daarom contact op met de politieke partij waar jij op gestemd hebt en vraag ze wat ze van plan zijn. Want hoewel ik normaliter allerminst door het leven ga als een zuurpruim, houd ik mijn hart nu echt vast voor alle overgangstermijnen die ongetwijfeld voorgesteld zullen worden. En voor de dieren die wederom op een uitzonderingslijst belanden en tóch hun kunstjes moeten blijven vertonen. Deze kans krijgen we maar één keer; laat ‘m niet voorbij gaan!

Frank Dales
Algemeen directeur