Verbod op levend ophangen van vogels voor de slacht
De Tweede Kamer wil een verbod op het levend ophangen van kippen, kalkoenen en eenden voor de slacht. Nu worden vogels vaak ondersteboven aan haken gehangen voordat ze worden geslacht. De Dierenbescherming vindt dit een zeer onvriendelijke methode, die veel stress veroorzaakt.
In Nederland worden ieder jaar ruim 450 miljoen kippen en eenden geslacht. In een groot deel van de slachterijen in Nederland worden de dieren levend ondersteboven aan haken geslagen en vervolgens verdoofd met een elektrische schok direct op de kop, of met de omstreden waterbadmethode. Het aanhangen van de dieren is wreed: het veroorzaakt angst en stress en is zeer pijnlijk door botbreuken en spierscheuren.
Levend aan haken gehangen
Meer dan 200 miljoen kippen en eenden worden nog steeds door middel van de omstreden waterbadmethode geslacht. Bij deze ‘verdovingsmethode’ worden kippen en eenden levend aan haken geslagen, door een waterbad gesleurd en - vaak nog bij hun volle bewustzijn – gedood door een roterend mes, of ze verdrinken in het gloeiendhete plukbad.
Een Kamermeerderheid van PvdA, SP, PVV, D66, GroenLinks en 50Plus steunt een initiatief van de Partij voor de Dieren om een eind te maken aan deze methode. Als alternatief ziet Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren het bedwelmen van de dieren met CO2 in gaskamers.Staatssecretaris Dijksma zei eerder dat een verbod op het levend ophangen van vogels alleen in Europees verband kan worden geregeld. Ze zet wel in op alternatieven waarmee deze werkwijze kan worden voorkomen. Thieme noemt de redenering van Dijksma grote onzin. Ze benadrukt dat Nederland op het gebied van dierenwelzijn wel vaker een strenger beleid voert dan de Europese Unie. Dat een Kamermeerderheid af wil van deze slachtmethode, vindt zij "spectaculair".