Verbod op wilde dieren in circus in najaar

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken komt nog dit najaar met een voorstel voor een wettelijk verbod op het houden van wilde en exotische dieren in circussen. Dit laat zij weten naar aanleiding van een brandbrief die bestuurders van 24 gemeenten gisteren aan haar stuurden.
Verbod op wilde dieren in circus in najaar

Naast de Dierenbescherming en Wilde Dieren De Tent Uit, verzochten nu ook bestuurders van 24 gemeenten om een verbod op wilde dieren in het circus. Dijksma laat weten: "Zoiets kost natuurlijk tijd en onderzoek. De inhoud moet goed op orde en zorgvuldig zijn". Aan de orde is onder meer de vraag om welke dieren het precies moet gaan. Dijksma wilde ook nog niet vooruitlopen op de vraag of het gaat gelden voor nieuw aan te schaffen dieren, of dieren die al in de piste staan.

In de brandbrief vroegen de bestuurders aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken haast te maken met een wettelijk verbod op het houden van wilde en exotische dieren in circussen. De brief is een initiatief van de Rotterdamse wethouder van Dierenwelzijn, Joost Eerdmans, van Leefbaar Rotterdam. Als in 2012 is er een afspraak in het regeerakkoord gemaakt over het verbod. Gemeenten hebben nu geen juridische mogelijkheden om circussen die met wilde dieren werken te weren. Een landelijk wetsvoorstel zou daar verandering in brengen.

'Dierenwelzijn aangetast'

Eerdmans stelt dat wilde en exotische dieren in circussen ernstig worden aangetast in hun welzijn: ''Ze hebben te weinig leefruimte, zitten een groot gedeelte van de dag in hun transportkooien of staan aan de ketting. Ze kunnen ook veel te weinig lopen. Entertainment met wilde dieren geeft toeschouwers, en vooral kinderen, een slecht voorbeeld over de omgang met en de waarde van dieren’’.