Verdachte van illegale puppyhandel aangehouden

De politie heeft maandagmorgen in een loods in Holwerd in samenwerking met de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) een 20-jarige inwoner uit Drachten aangehouden. In de loods waarvan hij een gedeelte had gehuurd, bood de man via Marktplaats hondenpups te koop aan. Na de aanschaf van de pups kwamen kopers onder andere tot de ontdekking dat de bij de pups horende eigendomspapieren vals waren. De verdachte is na zijn aanhouding in verzekering gesteld.

Pups niet goed verzorgd en niet ingeënt

Tevens bleek uit onderzoek dat een groot deel van deze pups uit Oost-Europa komen en onder slechte omstandigheden worden gefokt. Zo worden ze vaak niet ingeënt en sterven korte tijd later aan Parvo. Meerdere door de 20-jarige verdachte verkochte pups stierven kort na de verkoop. De politie heeft 10 aangiften van foute puppyhandel opgenomen waarvan deze man verdacht wordt. Ook kwamen er meerdere meldingen via het landelijke nummer 144 over de verdachte verkoop van de man.


Veel geld

Verkopers verdienen veel geld met de pups (gemiddeld 400 a 500 euro per pup). Ze worden naar Nederland gebracht, waar een fokker vervolgens doet alsof de pup uit zijn nestje komt en het paspoort manipuleert (valse stempels en papieren). Tevens krijgen ze een slechte huisvesting en worden niet ingeënt.

Honden in beslag genomen

In totaal werden er negen pups en zestien volwassen honden aangetroffen en in beslag genomen. De dieren zijn overgebracht naar een opvangadres. Verder werd de auto van de verdachte in beslag genomen.

Help ons foute puppyhandel te stoppen!

De Dierenbescherming vindt o.a. dat puppyhandelaren een registratienummer moeten krijgen dat in elke advertentie waarin pups worden aangeboden moet komen te staan. De puppyverkoper is daardoor makkelijk op te sporen. Met de campagne Stop foute puppyhandel! pleiten we voor betere overheidsregels om pups te beschermen. Steun onze oproep aan staatssecretaris Van Dam voor betere wet- en regelgeving op het gebied van puppyhandel, en teken de petitie!


Hart van Nederland over de inval bij foute puppyhandelaar

Het SBS6-programma Hart van Nederland was aanwezig bij de inval en deed in hun uitzending verslag (pas op: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren).