Verveelde papegaai plukt zich kaal

Naar aanleiding van een melding bij meldpunt 144 bezocht onze inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) een woning in Zoetermeer. Hier trof hij een grijze roodstaartpapegaai aan, die door verveling en te eenzijdig voer behoorlijk kaal was.
Verveelde papegaai plukt zich kaal

De papegaai verveelde zich enorm: hij had beschikking over slechts één speeltje. Terwijl papegaaien diverse speeltjes nodig hebben om zich te vermaken, vooral als ze alleen zijn. Papegaaien zijn sociale dieren en hebben een soortgenootje nodig. Daarnaast kreeg de papegaai alleen vogelzaad te eten, zonder verdere voeding zoals fruit en groente. De papegaai at alleen maar de lekkere zaden uit zijn voer.

Verenplukken

De eigenaresse gaf aan dat ze niet met de papegaai naar de dierenarts was geweest. Zij wist niet dat het niet afwisselen met nieuwe speeltjes tot verveling leidt en dat afwisseling van voeding/pallets bij kromsnavels heel belangrijk is. Dit alles leidde tot het verenplukken bij de papegaai. De inspecteur heeft contact opgenomen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl*), die opdracht gaf de eigenaresse naar de dierenarts te laten gaan en de kooi te verrijken met speeltjes en gevarieerd voer. De inspecteur zal over enige tijd een hercontrole uitvoeren om te bekijken of het beter gaat met de papagaai en of de eigenaresse zich aan de afspraken gehouden heeft.

Jaarlijks helpt de Dierenbescherming tienduizenden dieren in nood. Jouw steun is hard nodig om dit ook in de toekomst mogelijk te maken!

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijk strafmaat.