Verwaarloosd hondje sterft

Op donderdag 8 december heeft inspecteur Wilfred van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) een veertienjarig hondje onder dwang van sancties naar een dierenarts gebracht. Het dier bleek zo zwaar verwaarloosd, dat er geen andere keuze was dan het in te laten slapen. Tegen de eigenaren wordt proces-verbaal opgemaakt.

Onze inspecteur ging bij het adres in Schiedam kijken na een melding over mogelijke mishandeling van een herdershond. Tijdens het bezoek ontdekte hij dat er in een bench nog een andere hond, een Powder Puff, zat. Het dier was mager en de vacht zat vol smerige klitten. De eigenaren konden of wilden niet zelf naar de dierenarts gaan. Wilfred heeft daarop contact gezocht met RVO (RVO.nl*), die opdracht gaf om direct met de hond naar een dierenarts te gaan voor behandeling.

Hondje geëuthanaseerd

De dierenarts stelde vast dat het hondje er zo slecht aan toe was, dat euthanasie wellicht de enige optie was. Helaas bereikte ons op vrijdag 9 december het bericht dat het hondje inderdaad zou worden ingeslapen, omdat er geen enkele hoop meer was op herstel. Voor de herdershond, die wel schraal was, maar niet echt ongezond of mishandeld, is een bestuursrechtelijk traject opgestart om samen met de eigenaren de situatie te verbeteren. Onze inspecteur houdt dit, zeker gezien het lot van het andere hondje, scherp in de gaten.


*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijke strafmaat.