Verwaarloosde dieren aangetroffen op school

Afgelopen zomer is een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) gestuit op een geval van verwaarlozing en het niet goed verzorgen van dieren op een school waar dierverzorging nota bene onderdeel is van de opleiding. De dieren, drie konijnen en een kip, waren ziek, maar werden niet naar een dierenarts gebracht. Als reden werd ‘daar is geen geld voor’ opgegeven. “Ik ben hier erg van geschrokken”, reageert de inspecteur, “je verwacht dat ze bij zo’n opleiding het goede voorbeeld geven!”.

Verwaarloosde dieren aangetroffen op school

De LID-inspecteur bezocht de school na een melding bij het Landelijk Meldpunt 144 over zieke en slecht verzorgde dieren. In een klaslokaal waren verschillende dieren aanwezig, deze zagen er goed verzorgd uit. Op een andere plek in de school bleken nog meer dieren te zitten en hier zaten drie konijnen bij die niet in orde waren. Eén had een ontstoken oog. Een ander had een grote bult in de buik, een tumor volgens de verantwoordelijke persoon. Een derde had last van traanogen, een jaarlijks terugkerende situatie volgens de verzorger. Geen van de drie konijnen waren door een dierenarts gezien.

Foto: Shutterstock, dit is niet een van de konijnen uit het bericht.

Verplicht naar dierenarts

Via de overheidsinstantie RVO.nl heeft de school opdracht gekregen om met de konijnen naar een dierenarts te gaan en het behandelplan van de dierenarts op te volgen. Als de school dit niet zou doen, dan zou het voor ze gedaan worden en zou de school voor de gemaakte kosten opdraaien. Ze zijn toen wel naar de dierenarts gegaan. Deze bevestigde de tumor bij één van de konijnen. De tumor was helaas al zo ver gevorderd dat het dier ingeslapen moest worden. Voor de andere twee konijnen is een behandeling voorgeschreven. Er bleek ook nog een kip meegebracht. Van dit dier waren de poten aan het afsterven waardoor de kip niet meer kon lopen. Ook dit dier moest geëuthanaseerd worden.

Maatregelen en proces-verbaal

Deze maand is er door de LID-inspecteur opnieuw gecontroleerd bij de school. De behandeling van de twee konijnen is, na wat tegensputteren vanwege de zomervakantie, goed uitgevoerd en het gaat nu weer goed met de dieren. Helaas bleek de verzorging toch niet helemaal op orde, er zaten konijnen zonder drinkwater. Hiervoor wordt een nieuwe bestuursrechtelijke maatregel opgelegd, naleving wordt opnieuw door de LID gecontroleerd. Daarnaast is proces-verbaal tegen de school opgemaakt.

Meld dierenleed bij 144

De dieren in dit bericht konden geholpen worden dankzij een melding bij het Landelijk Meldpunt 144. De Dierenbescherming roept iedereen op om dit ook vooral te blijven doen bij het vermoeden -of het weten van- dierenleed. Ook op plekken als deze school, waar je van verwacht dat men wel weet wat ze doen. Als er in dit geval geen melding was gedaan is het maar zeer de vraag of deze dieren ooit bij een dierenarts terecht zouden zijn gekomen.