Verwaarloosde en dode dieren bij hobbyboer

Bij een gezamenlijke actie van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en de politie eenheid Amsterdam zijn op dinsdag 11 juli een veertigtal sterk verwaarloosde en zelfs een aantal reeds overleden dieren gevonden bij een hobbyboer in de gemeente Amsterdam. Het ging om schapen, kippen en ganzen. De eigenaar van de dieren is door de politie aangehouden. De dieren zijn weggehaald en overgebracht naar een opvangadres.
Verwaarloosde en dode dieren bij hobbyboer

De aangetroffen schapen waren sterk vermagerd. Dit was echter niet direct te zien, omdat ze ook niet geschoren waren. Met het warme weer van de afgelopen periode is dat een ware kwelling voor de dieren. Een van de schapen was bovendien mank. Ook de kippen waren erg mager en hadden kalktenen: zonder behandeling sterven de tenen hierdoor af. Een gans liep met een gebroken poot die al helemaal verkeerd vergroeid was. Vanwege de conditie van de dieren is er een dierenarts bijgehaald en die bevestigde de verwaarlozing.

De kippen waren erg mager en hadden kalktenen.

Eigenaar aangehouden

De eigenaar van de dieren was agressief en bedreigde onze inspecteur met een hamer. De politie heeft de man aangehouden voor het overtreden van de Wet dieren en bedreiging. Hij is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Na overleg met de overheidsdienst RVO* kreeg onze inspecteur opdracht om alle dieren in bewaring te nemen en over te laten brengen naar een opvangadres voor goede zorg.

Quote inspecteur: “Toen ik de dieren in het vervallen schuurtje zag, dacht ik: het is maar goed dat wij hier een onderzoek uitvoeren. De dieren hebben het slecht en maken op mij een zieke en verwaarloosde indruk”.

Meld dierenleed

Recentelijk riepen we naar aanleiding van de verwaarlozing van twee pony’s al op om op tijd hulp te zoeken als de zorg voor de dieren niet meer lukt. Ook vragen we iedereen om alert te zijn en melding te doen van dierenleed, zelfs als het nog een vermoeden is, via het landelijk meldpunt 144.

De aangetroffen schapen waren sterk vermagerd. Dit was echter niet direct te zien, omdat ze ook niet geschoren waren.*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijke strafmaat.