Verwaarloosde hond uit huis in Leiden gehaald

Onze inspecteur heeft samen met de dierenpolitie een hond in bewaring genomen in Leiden. De eigenaar was voor langere tijd afwezig en had een verzorger aangesteld. Omwonenden belden het meldnummer 144, omdat ze zich zorgen maakten over de hond. Die zorg was terecht: de poten en oren van het dier waren opgezwollen en moesten dringend behandeld worden.
Verwaarloosde hond uit huis in Leiden gehaald

Enige tijd geleden was er ook al sprake van oorproblemen met de hond. Toen is de eigenaar na bezoek van de inspecteur naar de dierenarts geweest en is de hond hersteld. Omdat deze week bij controle op het adres niemand aanwezig was en te zien was dat de hond opgezwollen oren en poten had, werd een briefje achtergelaten met het verzoek contact op te nemen met de dierenpolitie en/of de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (dit is wettelijk verplicht).

Toen er binnen de aangegeven tijd geen contact werd opgenomen, konden de inspecteur en dierenpolitie met een machtiging naar het adres om de hond in opdracht van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO*) in bewaring te nemen. De hond is door de dierenambulance meteen naar een opvangadres gebracht. Hier kon het dier door een dierenarts behandeld worden.

Verwaarloosde hond uit huis in Leiden gehaaldDe inspecteur bleef bij de hond tot de dierenambulance het naar een opvangadres kon brengen.Jaarlijks helpt de Dierenbescherming tienduizenden dieren in nood. Jouw steun is hard nodig om dit ook in de toekomst mogelijk te maken!


*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijk strafmaat.