Verwaarloosde honden en schildpad gered

Eind oktober heeft een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) twee honden en een schildpad meegenomen uit een vervuilde woning in Arnhem. De dieren zaten in hun eigen uitwerpselen. De honden hadden een vervuilde vacht en kale en rode plekken op hun poten. Ook bleek dat er in de woning een roodwangschildpad in een zwaar vervuilde bak zat.
Verwaarloosde honden en schildpad gered

De inspecteur was een paar weken eerder al met een agent van de dierenpolitie langs geweest. Daar vertelden buurtbewoners dat de twee honden nooit buiten kwamen en dat de stank van ontlasting door de muren te ruiken was. Binnengekomen in de woning trof de inspecteur twee gesloten benches aan, met in elke bench een hond. Overal lag ontlasting en er hing een zware ammoniaklucht in de kamer. De honden waren erg vervuild en stonken vreselijk. De poten van de honden waren helemaal geel en bruin van kleur. Ook hadden ze geen drinkwater. Op de vraag of de honden door de dierenarts werden behandeld, verklaarden de eigenaren dat zij daar geen geld voor hadden.


Toen de inspecteur en agent verder keken in de woning, kwamen ze in de slaapkamer een aquarium met een roodwangschildpad tegen. Het dier zat in een klein laagje zeer vervuild water, waarin hij niet kon zwemmen. Ook was er geen filter en warmtelamp aanwezig.

Dorst

In opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO*) werd de eigenaren de kans gegeven om de leefomstandigheden van de dieren te verbeteren. Toen de inspecteur en de dierenpolitie eind oktober terugkwamen voor controle, bleek dat de eigenaren de afspraken niet nagekomen waren. De reu zag er nu zelfs erg mager uit. Dat de honden erg veel dorst hadden, bleek wel toen de benches opengemaakt werden: de één begon te drinken uit een emmer met zwart gekleurd vervuild schoonmaakwater en de ander dronk uit het doucheputje.

Ook bij de roodwangschildpad was niets veranderd. “Het water was zo vervuild, dat de schildpad nauwelijks zichtbaar was. Toen wij de deksel van het aquarium openden, roken wij een zeer penetrante geur. Wij kregen de neiging om over te geven”, aldus de inspecteur.

Doorligplekken

Van RVO* kregen de inspecteur en agenten dit keer toestemming om de dieren in bewaring te nemen en mee te nemen naar een dierenarts. Daar werd geconstateerd dat de honden een slecht gebit hadden, de teef overduidelijk melkkliertumoren had, op de poten zich doorligplekken bevonden van het langdurig liggen op een harde ondergrond, de honden staar aan de ogen hadden en de teef een gescheurde nagel had die erg bloedde. De dierenarts constateerde dat beide honden verwaarloosd waren en niet terug mochten naar de eigenaren. Alle dieren zijn overgebracht naar een veilig adres waar ze de juiste zorg krijgen.

Jaarlijks helpt de Dierenbescherming tienduizenden dieren in nood. Jouw steun is hard nodig om dit ook in de toekomst mogelijk te maken!

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijk strafmaat.