Verwaarloosde pony weggehaald bij eigenaar

Begin juli troffen een inspecteur van de LID en de dierenpolitie in een weiland een pony die al enkele dagen zonder beschutting in de stromende regen stond. Ze gaven de eigenaar een kans om de situatie te verbeteren, maar bij een hercontrole bleek dat er niets was veranderd.
Verwaarloosde pony weggehaald bij eigenaar
Bij de Gemeente Maastricht kwamen onlangs diverse klachten en bezorgde telefoontjes binnen over een pony die in de regen stond en geen plekje had om te schuilen. Toen een LID-inspecteur en agent van de dierenpolitie poolshoogte gingen nemen, troffen ze behalve de pony ook enkele buurtbewoners, die vertelden dat zij het dier voorzagen van eten en drinken, omdat de eigenaar al een tijdje niet meer was gezien.

De inspecteur van de LID besloot daarop de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl*) in te schakelen, die aangaf dat de eigenaar - mede op advies van een dierenarts - binnen een gestelde tijd moest zorgen voor beschutting, eten en drinken. Als hij hier niet aan zou voldoen, zouden er sancties volgen.

Veilig opvangadres
Op 28 juli keerden de inspecteur en dierenpolitie voor een hercontrole terug naar het weiland. Daar bleek dat er vrijwel niets was veranderd aan de situatie van de pony. In opdracht van RVO.nl is het dier toen meteen in bewaring genomen en overgebracht naar een veilig opvangadres waar het nu de juiste verzorging krijgt.

Alle gemaakte kosten zullen worden verhaald op de eigenaar.

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijke strafmaat.