Verwondering en enthousiasme: ‘Van kroeg tot kraamkamer’

Terwijl hete, broeierige dagen afgewisseld werden door regen en kou, vond van 14 april t/m 13 mei de tuintelling ‘Van kroeg tot kraamkamer’ (onderdeel van het platform Jaarrond Tuintelling) plaats. We vermoeden dat het frisse weer er de oorzaak van is dat deze telling wat minder snel uit de startblokken kwam, maar bij het stijgen van de temperaturen werd alsnog een flinke eindsprint gemaakt. In totaal zijn zo'n achthonderd tellingen genoteerd door circa vijfhonderd deelnemers.
Verwondering en enthousiasme: ‘Van kroeg tot kraamkamer’

Kroeg aan huis

De cijfers laten zien dat 45,5% van de deelnemende tuinen en balkons gebruikt werd als kroeg: een plek waar dieren komen om te eten of te drinken. De mooiste taferelen kwamen voorbij. Zo liet Coot uit Erp enthousiast weten dat een aantal koolmezen voor zijn raam kwam zitten om van een pindaslinger te eten. Bij Dinie uit Valkenswaard kwamen de pimpelmezen niet alleen voedsel halen, maar gaven daar ook weer wat tuinmest voor terug: ‘Ze brengen steeds voer naar binnen, en poepjes naar buiten.’

Een pimpelmees voor 'zijn' nestkast.

Hotel in je tuin

Van alle dieren die geteld werden, gebruikte 28,1% de achtertuinen en balkons als hotel: een gebied waarin ze wat langer rond bleven hangen en heerlijk overnachtten. Zo nam een egel het er lekker van in de tuin van Vincent uit Doetinchem. Nadat deze een holletje maakte van takken in een composthoop, was het tijd voor een ommetje en ging hij 'rond 21:15u aan de wandel.’ Natuurlijk hoort daar ook een drankje bij aan de ‘hotelbar’: een slokje uit de vijver van Vincents tuin.

Nieuw leven: kraamkamers

Het laatste meetpunt in de telling ging over dieren die een achtertuin of balkon gebruikten als kraamkamer: een plaats waar gezorgd werd voor nageslacht. Dit was bij 26,4% van de deelnemende tuinen het geval. Uit de reacties van tellers bleek wel hoezeer zij van deze lieflijke taferelen genoten hebben. Zo ook bij Margot uit Simonshaven: ‘Er zit een nestje met jonge koolmezen in mijn vogelhuisje. De ouders komen om de beurt met voedsel het huisje in!'

Koolmees op een tuinhek.

Natuur in de problemen

Een van de aanleidingen voor de tuintelling is de afname van het aantal vlinders, insecten, vogels en overige dieren in Nederland. Alle hulp is hierbij welkom. Tijdens de telling geven we dan ook tips & trucs waarmee tuinen en balkons omgetoverd kunnen worden tot diervriendelijke paradijsjes. Of je nu een achtertuin hebt ter grootte van een voetbalveld, of een klein balkonnetje op vijftien hoog: iedereen kan een bijdrage leveren aan meer biodiversiteit in Nederland.

'Van kroeg tot kraamkamer' maakt onderdeel uit van het platform Jaarrond Telling.

Mooie resultaten

Koolmezen, mussen, egels, kikkers en de mooiste vlinders… ze kwamen allemaal voorbij in jullie achtertuinen. We hebben enorm genoten bij het lezen van alle verwonderde reacties.
We hopen dan ook van harte dat deelnemers en iedereen die dit gevolgd heeft zich meer bewust is geworden van het dierenleven in onze tuinen, en hoe je ervoor zorgt dat je hotel, kroeg of kraamkamer zo aangenaam mogelijk is voor de gasten die erin verblijven.