Verzet en vluchtpoging bij in bewaring nemen dieren

Begin deze maand zijn in Den Haag twee honden en drie katten in bewaring genomen. De dieren waren ziek en verwaarloosd en de eigenaresse weigerde een dierenarts in te schakelen. Toen de dieren in bewaring werden genomen, verzette de vrouw zich en deed zelfs een vluchtpoging.
Verzet en vluchtpoging bij in bewaring nemen dieren

Na een melding bij Meld Misdaad Anoniem zijn een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en een agent van politie polshoogte gaan nemen op een adres in Den Haag. Daar troffen ze twee honden met jeuk, wonden aan de poten en huidaandoeningen en drie katten, eveneens met jeuk en aandoeningen aan oren, ogen en huid. Toen de eigenaresse hierop werd aangesproken, begon ze te schelden en liet weten dat ze niet naar een dierenarts zou gaan.

Verzet

Vanwege de slechte situatie waarin de dieren verkeerden, heeft de LID-inspecteur contact opgenomen met Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken. Deze gaven meteen toestemming om de dieren bestuursrechtelijk in bewaring te nemen en onder te brengen bij een opvangadres waar goede verzorging voorhanden is. De kosten van deze opvang en verzorging zijn voor de eigenaresse. Toen ze dat hoorde, weigerde ze mee te werken en verzette zich fysiek tegen de inspecteur en agent.

Vluchtpoging

De vrouw vluchtte vervolgens per auto met de twee honden, ondanks waarschuwingen van de inspecteur en agent. Uiteindelijk is ze met haar honden naar het politiebureau gekomen, waar ze is aangehouden. Haar honden zijn alsnog in bewaring genomen en samen met de katten overgebracht naar een opvangadres waar ze nu de juiste zorg krijgen. Tegen de vrouw is proces verbaal opgemaakt. Het is aan het Openbaar Ministerie om de strafeis te bepalen.