Vijfde editie Beter Leven week van start

Deze week vindt van 23 – 30 oktober alweer de vijfde editie plaats van de ‘Beter leven week’ van de Dierenbescherming. Vrijwel alle supermarkten doen mee en vragen met allerlei acties en aanbiedingen aandacht voor het sterrenkeurmerk. Thema van de week is ‘Boeren bedankt’. Zonder hen was het keurmerk volgens de Dierenbescherming namelijk nooit geworden wat het nu is: het grootste van Nederland.
Vijfde editie Beter Leven week van start

Onlangs maakte de Dierenbescherming al bekend dat het aantal deelnemende boeren gestaag groeit en de afgelopen vijf jaar zelfs is verdubbeld. Op dit moment werken ruim 1.600 veehouders volgens de normen van de Dierenbescherming om het Beter Leven keurmerk te kunnen krijgen. Samen houden zij ongeveer 31 miljoen dieren die het beter hebben dan hun soortgenoten in de gangbare vee-industrie.

Diervriendelijker produceren

Beter Leven boeren zijn mensen die zonder uitzondering aangeven dat het stukken fijner is om diervriendelijker te produceren. Eén van hen is Henk Broeders, die runderen houdt. Henk geeft zijn dieren in de stal veel meer ruimte. Koeien, kalveren en ossen lopen zes maanden per jaar buiten, minimaal twaalf uur per dag. Hij is trots op zijn bedrijf, dat als eerste in Nederland het tweesterren-predikaat kreeg. Henk werd vorige week persoonlijk bedankt door supermarkt PLUS en de Dierenbescherming.

Boeren bedankt!Henk Broeders krijgt van Denise Dijkhof (midden) van supermarkt PLUS een schilderij om hem te bedanken voor zijn bijdrage aan het keurmerk. Links op de foto Marijke de Jong van de Dierenbescherming.

Alle andere boeren krijgen deze week een symbolische pluim via radiospotjes en advertenties. In korte, informatieve filmpjes vertellen enkelen van hen waarom zij kozen voor het Beter leven keurmerk.

Steeds meer producten

Het Beter Leven keurmerk bestaat tien jaar en is enorm gegroeid. Ooit begonnen met zes boeren die 500 duizend vleeskuikens hielden, gaat het inmiddels om ruim dertig miljoen dieren. In de supermarkt liggen naast vers vlees ook steeds meer andere producten waarin diervriendelijker geproduceerd vlees is verwerkt. Dit jaar gaat het al om zo’n 4.800 artikelen, variërend van pizza’s, soepen en snacks tot honden- en kattenvoer.

Het aanbod vleeswaren met het Beter Leven keurmerk neemt ook zienderogen toe. Dat is een goede ontwikkeling, want op die manier kan uiteindelijk meer verdiend worden aan de productie van diervriendelijker gehouden dieren.