Voorjaar vol vogels voor prijswinnaars ‘Van kroeg tot kraamkamer’

Het zou je maar gebeuren: je doet nietsvermoedend mee aan een tuintelling, gewoon ‘omdat je het leuk vindt om vogels te observeren en van voedsel te voorzien’, en vervolgens staan er maar liefst twee tuinvogelconsulenten op de stoep. Het overkwam Marian Temper uit Leeuwarden. Zij won met haar deelname aan de telling een tuinadvies, bedoeld om van haar tuin een magneet te maken voor dieren die in het wild leven.
Voorjaar vol vogels voor prijswinnaars ‘Van kroeg tot kraamkamer’

Het geheim van een onweerstaanbare tuin

Veel tuinen zijn voor ons misschien prachtig om te zien, maar vogels kijken hier met heel andere ogen naar. Zij zien jouw gezellig ingerichte tuin misschien wel als een oersaaie plek waar weinig te beleven valt. Dan zoek je het al gauw een tuin verderop. Het geheim volgens tuinvogelconsulenten Dieuwke van der Honing en Harry van der Velde? Goed voorbereid zijn in de winter. Wie dan de vogels helpt en vervolgens na de winter niet teveel opruimt, krijgt daarmee meer kleine dieren (o.a. insecten) in zijn tuin die weer als voer dienen voor andere dieren. Daarnaast biedt een ‘rommelige tuin' nestmateriaal voor in de lente. Zo kun je in het voorjaar genieten van vrolijk vogelgezang.

Prijswinnares Marian Temper telde een flink aantal mussen in haar achtertuin. (foto: Marian Temper©)

Tuinvogelconsulenten

Vogels willen graag bedrijvig bezig zijn: af en aan vliegen om voedsel te halen, daar weer van bijtanken op een beschut plekje, lekker badderen, een zandbad nemen of polshoogte nemen op een uitkijkpunt. Een tuinvogelconsulent weet precies hoe je je tuin zo inricht dat de biodiversiteit toeneemt, niet alleen als ideale verblijfplaats voor vogels maar ook voor andere dieren die in het wild leven. Waar een tuinarchitect zich vaak focust op de laatste trends, doet een tuin(vogel)adviseur dit voor iets wat nooit uit de mode raakt of verveelt: de meest uiteenlopende diersoorten in je eigen achtertuin of balkon.

Prijswinnaars in Leeuwarden

Alle deelnemers aan de tuintelling ‘Van kroeg tot kraamkamer’ maakten kans op een dergelijk tuinadvies, uitgewerkt in een zogenaamd vlekkenplan (waarin globaal terug te vinden is hoe je meer dieren kunt aantrekken in je tuin).
De prijs viel in Friesland, waar Marian Temper samen met haar man Ewald een fijn huis heeft met gazon en een tuin met diverse bomen en struiken. Er groeien bramen en frambozen, maar ook volop minder welkome plantgroei zoals zevenblad en brandnetels. 'Hier in onze wijk Zuiderburen (Leeuwarden, red.) is het echt niet zo slecht gesteld met het vogelbestand,' vertelt Marian, 'maar het kan nog beter!"

Aan de hand van een zogenaamd vlekkenplan wordt duidelijk gemaakt hoe een tuin nog aantrekkelijker kan worden voor wilde dieren en insecten. (foto: Marian Temper©)

Tuin vol mogelijkheden

‘Er zijn verschillende mooie elementen in de tuin,’ constateerde tuinvogelconsulent Harry eenmaal ter plekke, ‘maar grote lijnen ontbreken. Daarnaast worden mooie accenten, zoals hoogteverschillen en een stapelmuurtje, te weinig benut.’ De adviezen van Harry en Dieuwke bestaan o.a. uit tips over de vorm van het gazon en het inzaaien van een kleurrijke bloemenweide. Ook zien zij meerwaarde in een met groen beklede pergola die een doorkijk geeft naar het water in de omgeving, en het plaatsen van botanische- en bottelrozen. Al deze tips voorziet het tweetal van duidelijke onderhoudsadviezen en een uitleg waarom dit de tuin omtovert tot een ideale verblijfplaats voor dieren.

Tuinconsulenten Dieuwke van der Honing en Harry van der Velde samen met prijswinnares Marian Temper.

Aan de slag

Marian was al tevreden met haar tuin, maar heeft dankzij het bezoekje van de tuinconsulenten voldoende input om nog meer diversiteit in haar tuin aan te brengen. Ze gaat dan ook enthousiast aan de slag met alle adviezen: 'Het heeft me een vlekkenplan opgeleverd voor onze tuin, waar we heel blij mee zijn!'
Op naar een tuin met volop verschillende dieren dus. Wil je dit ook? We hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet in dit artikel. Zo zorgen we samen voor meer biodiversiteit in Nederland, zodat zoveel mogelijk verschillende dieren het optimaal naar hun zin hebben in ons koude kikkerlandje.