Voorkom verenplukken: geef papegaai uitdaging

Verenplukken is een veelvoorkomend welzijnsprobleem bij papegaaien die als huisdier worden gehouden. Door verveling en stress pikken ze zich soms zelfs compleet kaal. Yvonne van Zeeland, specialist Vogelgeneeskunde, deed onderzoek naar dit probleem., waarop ze vandaag promoveert.
Voorkom verenplukken: geef papegaai uitdaging

In de natuur vullen papegaaien hun dagen met het zoeken naar eten, ze zijn er soms wel acht uur per dag mee bezig. Volgens onderzoekster Yvonne van Zeeland willen papegaaien in gevangenschap ook graag moeite doen voor hun voer. Als ze niet in die behoefte worden voorzien, gaan ze door verveling en stress hun veren uitplukken.

Verenplukken: bevredigend effect

In het onderzoek kregen papegaaien de keuze uit een voerbakje of voerpuzzel (speelgoed waar het voer in verstopt zit). Gezonde papegaaien peuterden hun brokjes liever uit een pijp met gaatjes, dan dat ze het kant-en-klaar uit het bakje pakten. De verenpikkende vogels kozen daarentegen vaker voor de makkelijkste weg: het voerbakje. Van Zeeland: “De situatie is te vergelijken met mensen met een verslaving. Het verenplukken heeft het bevredigende effect van werken voor voer geheel overgenomen.”

Uitdaging bieden tegen plukken

Het is overigens nog niet zo makkelijk om papegaaien de uitdaging te geven die ze nodig hebben. Ze willen zoeken, peuteren, denken en knagen. Standaardspeeltjes uit de dierenwinkel bieden in dat opzicht niet voldoende stimulans. “Wil je je vogel meer geven, gebruik dan je fantasie en maak zelf een voerpuzzel,” aldus de onderzoekster.

Eindelijk aandacht voor probleem

Erwin Virginia, werkzaam als beleidsmedewerker bij de Dierenbescherming, maakte tijdens het onderzoek van Yvonne van Zeeland deel uit van de begeleidingscommissie. Hij zegt blij te zijn dat er eindelijk serieus aandacht wordt besteed aan een welzijnsprobleem bij papegaaien dat al jaren bekend is. "Wij ondersteunen dit onderzoek dan ook van harte."