Voorwaardelijke sluiting dierenwinkel na misstanden

De politierechter heeft dinsdag 11 juli uitspraak gedaan in een zaak tegen de eigenaar van een dierenwinkel in Rotterdam. Hij is veroordeeld tot de geëiste werkstraf van 120 uur, een voorwaardelijke celstraf van een maand en voorwaardelijke sluiting. Als hij binnen twee jaar opnieuw in de fout gaat moet de winkel voor een jaar dicht. De afgelopen jaren heeft de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) in samenwerking met de NVWA meerdere keren misstanden aangetroffen en zijn dwangsommen en boetes opgelegd.
Voorwaardelijke sluiting dierenwinkel na misstanden

Bij controles van de winkel bleek dat er o.a. dieren ziek of zelfs overleden waren. Ook bleken er dieren niet of niet voldoende eten en drinken tot hun beschikking te hebben en zaten er dieren in te kleine en/of vervuilde hokken. Verder werden er kippen en duiven in ongeschikte hokken op straat geëtaleerd, een zeer stressvolle ervaring voor de dieren door langslopend publiek, soms met honden.

Quote inspecteur: “Duidelijke uitspraak van de rechter. Ik hoop, voor mens en dier, dat het hierbij blijft”.

Niet de eerste keer

Het ging de afgelopen jaren meerdere keren mis bij de dierenwinkel. In februari van dit jaar berichten we ook al over dode en zieke dieren in de winkel. Onze inspecteur vertelde toen: “Sommige dieren zitten te krap, hebben geen water en voer en er is gebrek aan hygiëne. Ik heb taferelen gezien waarbij een dode parkiet werd aangevreten door zijn soortgenoten". Er zijn toen een konijn, een dwergwoelmuis, twee roodrugparkieten en een zebravink in bewaring genomen.

Archieffoto, niet gemaakt in deze dierenwinkel.

Het moet een keer afgelopen zijn

“Het moet nu echt afgelopen zijn. Meneer wil of kan zich niet aan de welzijnswetten voor dieren houden. De winkel lijkt hem boven het hoofd te groeien. Veel dieren verkeren in een slechte toestand, zo hebben ook vier dierenartsen geconstateerd. Bestuursrechtelijk is hem al 30.000 euro aan boetes en dwangsommen opgelegd,” aldus de officier van justitie in het AD.