Vrijwilligers druk met de paddentrek

Niet alleen wij hebben zin in het eerste lenteweekend, ook de laatste padden zullen naar verwachting hun winterverblijf nu echt de rug toekeren. Tientallen vrijwilligers van de Dierenbescherming helpen ze daarbij een handje om zoveel mogelijk onnodige verkeersslachtoffers te voorkomen. Tienduizenden diertjes worden zo gered!

"Het is fantastisch om te doen", vindt Monika Schouten, al jarenlang een zeer betrokken vrijwilligster in de Haagse regio. "Je begint rond schemertijd, dat is nu zo rond half negen en dan gaan we tot een uurtje of half twaalf door. Soms zitten ze echt massaal om je heen. Vorige week hadden we heel veel koppeltjes, van die tandems van mannetjes en vrouwtjes die op elkaar zitten met het water als bestemming".

Monika Schouten tijdens de paddentrek"Het is fantastisch om te doen!"


Padden veilig overzetten

Bijna 8.000 padden zijn er vorig jaar geholpen bij het oversteken in Den Haag en Zoetermeer, het gebied waar Monika vrijwilligster is. Monika pakt ze heel voorzichtig, gewoon met blote handen op en zet ze dan veilig in de berm. Op haar locatie, een bosrijk gebied, alleen al 5.000! "Vrijdag en zaterdag ga ik weer", vertelt ze. "We hebben een rooster gemaakt en we verwachten dat we met 5 à 6 man aan de gang moeten".

Snelheid aanpassen bij paddentrek

Padden trekken jaarlijks massaal van hun winterverblijfplaats naar het water om zich daar voort te planten. "Het is altijd triest om te zien als ze platgereden zijn", zegt Monika. Volgens haar zijn de plekken waar de padden oversteken meestal goed gemarkeerd met speciale gele verkeersborden waarin een gevarendriehoek met 'Paddentrek'. "Idealiter nemen mensen een andere route, het duurt maar zes weken, maar pas in ieder geval goed op en pas je snelheid aan".

Padden koppeltjes"Vorige week hadden we heel veel koppeltjes, van die tandems van mannetjes en vrouwtjes die op elkaar zitten met het water als bestemming."