Vuurwerk: het hoeft niet!

Voor de meeste dieren is de periode rondom de jaarwisseling angstig en stressvol. Knallen, lichteffecten en gillende keukenmeiden; bij mensen vergroot het vaak de feestvreugde maar bij dieren komt het snoeihard binnen.
Vuurwerk: het hoeft niet!

Rekening houden met alle dieren

Als huisdiereigenaar kun je je kat of hond voorbereiden op het moment suprême (zie onze tips), maar bij dieren in de wei en in het wild is dat een stuk lastiger. Zodra de knallen beginnen, vliegen watervogels in blinde paniek alle kanten uit, op zoek naar een veilig heenkomen waarbij vermoedelijk een groot aantal sneuvelt door tegen masten en kabels aan te vliegen. Op de vogelradar die je kunt vinden op de website van de Universiteit van Amsterdam kun je zien wat de reactie van vogels is op vuurwerk.

Oproep staatssecretaris Van Dam

In deze periode van vogelgriep zou vuurwerk bovendien kunnen bijdragen aan verdere verspreiding van het virus. Om die reden heeft de Dierenbescherming staatssecretaris Van Dam opgeroepen om paal en perk te stellen aan zowel de jacht als vuurwerk.

Steek geen vuurwerk af

Ook als dierenliefhebber kun je iets bijdragen; door geen vuurwerk af te steken. Als de oproep van onze beleidsmedewerker Elly von Jessen in haar blog werkt, gaan we een rustige oud en nieuw tegemoet. Misschien is een jaarwisseling zonder knallen en gillende keukenmeiden op dit moment nog een brug te ver, maar laten we in ieder geval bewust omgaan met vuurwerk en rekening houden met dieren en elkaar.