Waakhond uit auto bevrijd

De dierenpolitie en een inspecteur van onze Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) hebben op 30 december een hond uit een auto in Barneveld bevrijd. Het dier zat dag en nacht opgesloten, had geen water en nauwelijks bewegingsruimte. De Mechelse herder is overgebracht naar een opvangadres waar hij nu goed wordt verzorgd.
Waakhond uit auto bevrijd

De politie kreeg begin december meerdere meldingen over de herder en is op verschillende tijdstippen gaan kijken. Iedere keer zat de hond zonder water opgesloten in de auto. De eigenaar kreeg de opdracht om geschikte huisvesting voor zijn dier te zoeken. Ook moest hij zorgen dat de hond altijd water ter beschikking had. Bij overtreding zou een boete volgen. Na meerdere controles door de politie en inspanningen van dierenpolitie en LID werd de hond uit de auto bevrijd. De eigenaar verklaarde dat 'ie in de auto zat 'om zijn spullen te bewaken'.Opvangadres

Toen de hond uit de auto werd bevrijd, had hij zo'n dorst dat hij direct sneeuw begon te eten. Onder protest gaf de eigenaar 'm uiteindelijk mee aan de LID-inspecteur. De hond is overgebracht naar een opvangadres waar hij nu goed wordt verzorgd.

De eigenaar draait op voor alle boetes en de kosten van vervoer en opvang. Door de LID is rapport opgemaakt voor RVO.nl* die de juridische afwikkeling van de zaak verzorgt.

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijk strafmaat.