Warmtetips voor uw huisdier

De komende dagen belooft het zomers warm te worden. Heerlijk, maar bij hoge temperaturen is het wel belangrijk om uw huisdier(en) goed in de gaten te houden, want oververhitting kan gevaarlijk en in sommige gevallen zelfs dodelijk zijn.
Warmtetips voor uw huisdier
Veel huisdieren kunnen niet goed tegen warmte. Ze hebben bijvoorbeeld geen zweetklieren waarmee ze hun lichaam kunnen koelen zoals wij. Houd hier rekening mee en neem maatregelen als de temperaturen stijgen.

Een paar praktische tips:
  • Breng uw dier naar een koele plek en zorg voor vers drinkwater. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kunt u nat maken, doe dat vooral bij kop, oren, hals en poten. Zorg er wel voor dat u geen ijskoud water gebruikt; daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken.
  • Veel mensen zijn zich er niet van bewust, maar de temperatuur in een auto kan razendsnel oplopen. Laat een hond bij warm weer dus nooit in de auto achter. Zelfs een schaduwplek en open raam voorkomen niet dat hij uitdroogt. Dit kan al na tien minuten fataal zijn!

  • Voor honden zijn er koeltematjes en -halsbanden verkrijgbaar. Buitenhokken kunnen worden gekoeld met een nat wit laken. Voor konijnen en knaagdieren kunt u ook zelf ‘koelelementen’ maken door een plastic fles voor 2/3 met water te vullen, in de vriezer te koelen en deze bevroren (evt. gewikkeld in een theedoek) in het hok te leggen.

Meer zomertips leest u hier.