Wedstrijdsport: paard gaat voor prestige!

Het onderwerp is nog nooit zo ‘hot’ geweest als dit jaar: het wel of niet afgelasten van wedstrijden bij té warm weer. Met twee warme weken in het vooruitzicht en een druk schema met concoursen is het ook nu weer de vraag: wat gaan we doen

Piko Fieggen

Door: Piko Fieggen Programmamanager Verantwoorde Omgang met Gezelschapsdieren

Wedstrijdsport: paard gaat voor prestige!

Vanuit de mens gezien

Dat een dergelijke beslissing niet te licht wordt genomen is vanuit het oogpunt van de mens te begrijpen. De organisatie heeft er namelijk moeite voor gedaan én geld in geïnvesteerd om een prachtig evenement te organiseren. Voor de ruiters kan het eveneens bijzonder zijn: voor sommigen zal het een eerste kampioenschap zijn waar ze al maanden naar uitkijken. Voor anderen is het belangrijk om punten te scoren, zodat ze mee mogen doen met andere belangrijke wedstrijden.

Welzijn van het paard

Tja, hoe je het ook wendt of keert: prestige gaat hier vóór het paard. In de meeste gevallen kan dit enkel problemen opleveren als iemand zijn paard in training en wedstrijd tot over het randje drijft. Bij extreme temperaturen komt er echter iets extra’s bij kijken. De gezondheid van het paard kan behoorlijk in het geding komen. Vooral als er bij temperaturen boven de 30 graden, op het heetst van de dag en op een warmte uitstralende piste een concours wordt gereden. Het zijn weliswaar maar een aantal minuten, maar met het inrijden en langdurend transport kan dit het welzijn van het paard flink aantasten.


Vergelijking met wedstrijden op internationaal niveau

Uiteraard zijn er allemaal argumenten om het wel gewoon door te laten gaan. Zo verwijst men regelmatig naar wedstrijden op internationaal niveau: die gaan gewoon door met dit soort temperaturen. Ja, dat klopt. Alleen niet op het heetst van de dag, dus in de ochtend en avond. De paarden op deze evenementen zijn ook topsportpaarden. Dus met een uitstekende conditie en meestal met topsportbegeleiding. Dit valt dus niet te vergelijken met de situatie waar wij het nu over hebben.


Reglement aanscherpen

Nee, het paard moet altijd vóór prestige gaan. Al helemaal tijdens deze warme dagen. Onze oproep aan de KNHS is om hun reglement aan te scherpen. Geef duidelijk aan bij welke temperatuur, luchtvochtigheid en type ondergrond een wedstijd kan doorgaan. Een afgelasting zou zeker tot de opties moeten behoren, maar het verplaatsen van de wedstijd naar de ochtend en de (vroege) avond is meestal ook al voldoende. Het trekt in de avond bovendien meer publiek, dus winst voor een ieder. Zoals het nu is, werkt het in ieder geval niet. Niet voor het paard, maar ook zeker niet voor de wedstrijdruiter. Er zijn namelijk genoeg ruiters die met dit weer niet gaan, of liever niet willen gaan. Deze keuze levert hen geen punten op, terwijl ruiters die onnodig risico met hun paard nemen dat wel krijgen. Een kromme situatie in mijn ogen.

Reactie Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS)

25-07-2018 - De KNHS laat in een reactie weten bovenstaande blog met interesse gelezen te hebben. Ze schrijven ons: "Terecht zet je het belang van het dier in deze hete periode in de schijnwerper. Tot aan de laatste alinea zijn we het helemaal met elkaar eens. Met de actuele wijzigingen in de programmering van het NK Dressuur en onze regiokampioenschappen tonen wij echter aan dat prestige zeker niet voorgaat op de belangen van het paard. Paardrijden gaat over de balans tussen mens en dier. Prestaties in paardensport kunnen alleen ontstaan door deze unieke en bijzondere samenwerking".

"De hittegolf is ook voor ons als KNHS een uitdaging: hoe zorgen we dat er op een gezonde en verantwoorde manier gesport kan worden? Hoe zorgen we dat een evenement voor ruiter, paard en publiek niet alleen leuk maar ook gezond en verantwoord blijft?", gaat de reactie verder.

Ze gaan verder door te wijzen op het hitteprotocol dat ze als paardensector hebben vastgesteld voor temperaturen boven de 27 graden. Ze leggen uit dat ze paardenhouders en organisaties adviseren en per dag, op basis van de weersverwachting, hun afweging maken. "De uiterste stap is een evenement afgelasten. We schromen daar niet voor", zo laat de KNHS weten. "Maar hetzelfde geldt voor de vele andere paardensportevenementen die komende dagen in het land plaatsvinden. Ook daar wordt heel zorgvuldig gekeken wat wel en wat niet kan, programma’s worden herzien of afgelast."