Week 2 Themamaand ‘Wildedierenleed’: Eendenjacht kroonprins meest besproken

Op het bericht “Onze toekomstige koning doet voor zijn plezier aan eendenjacht. Afgelopen september raakte zijn hond daarbij gewond. Die ging met spoed naar de dierenarts, maar de eenden…?” kwamen zo’n 160 reacties en het was daarmee het meest besproken bericht van de eerste twee weken van de themamaand ‘Wildedierenleed’. “En zijn vrouw draagt echt bont. Waardeloos.”, “Onze toekomstige koning is ook mens. Ik keur zeker niet goed wat hij doet. Maar moet hij daar dubbel op worden afgerekend?” en “Onze prins/koning hoort een voorbeeldfunctie te vervullen, dus is het überhaupt verschrikkelijk dat hij jaagt!” zijn een paar van de binnengekomen reacties. Naast de reacties werd het bericht veel gedeeld en geliked op Facebook waardoor het in totaal door ruim 3600 mensen is gezien.
De vraag “Het loslaten van vossen op ganzen is net zo dieronvriendelijk als ze afschieten. Wat vind jij?” leverde 120 reacties op. Opvallend was dat veel mensen in hun reactie onderscheid maken tussen de vos als natuurlijke vijand en het bewust loslaten van vossen op ganzen. In dat laatste geval is men het eens met de stelling dat het net zo dieronvriendelijk als afschieten is, in het andere geval “moet je de natuur zijn gang laten gaan”. Dit bericht is door ruim 2750 mensen gezien.
Er kwamen bijna 90 reacties binnen op de stelling: “Muskusratten hebben steile oevers nodig voor het bouwen van burchten. De oevers minder steil maken is beter dan muskusratten vangen. Dan zoeken ze vanzelf een andere plek.” Een overgrote meerderheid geeft aan voor dit alternatief op verdrinken te zijn. Wel zijn er een paar mensen die vraagtekens zetten bij de haalbaarheid van deze oplossing, zoals blijkt uit deze reactie: “Niet dat ik de dieren dood wil hebben, maar het plan is totaal onrealistisch. Het ruimtebeslag dat nodig is om het plan te realiseren is immens. Dijken die ons veiligheid bieden en watergangen die ons droge voeten bieden, krijgen een dusdanige omvang dat het maatschappelijk niet te verantwoorden is.” Een ander brengt hier tegenin: “De oevers minder steil maken is ook nog eens diervriendelijker voor watervogels!”.
Themamaand ‘Wildedierenleed’
De Dierenbescherming heeft februari uitgeroepen tot themamaand over ‘Wildedierenleed’. In deze periode vraagt de dierenwelzijnsorganisatie aandacht voor het leed bij wilde dieren in Nederland veroorzaakt door jacht, schade- en overlastbestrijding. Door middel van prikkelende stellingen en vragen op Facebook en Twitter wil de Dierenbescherming het bewustzijn over dit vaak verborgen dierenleed onder het Nederlandse publiek vergroten. Meepraten over ‘Wildedierenleed’ kan via de Facebook- en Twitteraccounts van de Dierenbescherming.