Werkstraf van 80 uur voor verwaarlozen dieren

Afgelopen maandag veroordeelde de politierechter in Utrecht twee mensen uit Biddinghuizen tot een werkstraf van 80 uur en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf voor het verwaarlozen van hun dieren. Nadine, onze inspecteur die bij de zaak betrokken was, vindt het een goede uitspraak: "Gelukkig neemt de rechter de verwaarlozing van de dieren serieus".

Twee jaar geleden kwamen de inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) en een agent van de dierenpolitie de zaak op het spoor na verschillende meldingen uit de buurt over verwaarloosde dieren. Het ging onder andere om St. Bernard honden, paarden en pony’s. Helaas bleken bij aankomst een paard, een pony en een konijn al overleden. Het paard en de pony hadden de eigenaren bovendien op hun eigen land begraven. Dit is niet toegestaan.

Geen geld om eten te kopen

Tijdens de zitting gaf de aanwezige verdachte toe dat ze de dieren hadden verwaarloosd. "We hadden niet eens geld om eten voor ons gezin te kopen", verklaarde hij. Hij vond het verschrikkelijk wat er met de dieren was gebeurd. Verder hield hij vol dat hij niet wist dat kadavers door een officieel bedrijf moeten worden afgevoerd. Maar dat geloofde de officier niet omdat hij eerder dieren wel netjes had laten afvoeren. De rechter heeft vervolgens de eis van de officier geheel overgenomen.

Duidelijk signaal

Inspecteur Nadine is blij met de veroordeling: "Als je bij een heftige zaak als deze betrokken bent geweest, waarbij je met eigen ogen hebt gezien hoe erg de dieren verwaarloosd waren en hoe in en in triest de situatie voor de dieren was, is het vreselijk frustrerend als het dan niet eens tot een veroordeling komt. Gelukkig is dat in deze zaak niet gebeurd. Dit is een duidelijk signaal naar de eigenaren en verzorgers van dieren dat dierenverwaarlozing niet ongestraft blijft".