Woordspelletjes rond diervriendelijkER vlees

Er schijnt wat verwarring te zijn ontstaan over de term 'diervriendelijk'. Dat komt omdat de Reclame Code Commissie onlangs zou hebben gesteld dat zélfs de Dierenbescherming haar Beter Leven keurmerk met één ster niet diervriendelijk noemt. Dat klopt, en dat geldt ook voor ons keurmerk met twee en drie sterren. ER missen namelijk twee letters….
Dierenbescherming

Door: Dierenbescherming

Woordspelletjes rond diervriendelijkER vlees

De letters 'ER'… Cruciaal in dit verhaal. Nóóit zal de Dierenbescherming welke vorm van veehouderij dan ook diervriendelijk noemen, laat staan een stukje vlees. Wat dat laatste betreft kan ik alle criticasters meteen de wind uit de zeilen nemen, want vlees kan vanuit een taalkundig perspectief natuurlijk nooit diervriendelijk zijn. Maar goed, het gaat om de wijze waarop dieren gehouden worden. Als die tot doel heeft om dieren uiteindelijk te doden en te consumeren, kun je dit nimmer diervriendelijk noemen. Wel diervriendelijkER. Dat wil zeggen: in vergelijking met andere vormen van veehouderij.

Diervriendelijk vlees bestaat niet

Dáár gaat het om. Varkens en kippen met een Beter Leven keurmerk worden altijd diervriendelijkER gehouden dan hun soortgenoten in de vee-industrie, maar nooit diervriendelijk. Ook met twee sterren op het pakje, of zelfs drie, kun je niet beweren dat je diervriendelijk met dieren omgaat als je ze uiteindelijk doodmaakt! Zo eenvoudig is het en zo duidelijk heeft de Dierenbescherming zich ook altijd geuit. Sterker nog: in de voorschriften bij de erkenning van ons keurmerk wordt deze benadering expliciet opgelegd; we hebben het in de communicatie over diervriendelijkER. Bij drie sterren kun je uiteraard wel stellen dat zoveel mogelijk rekening is gehouden met het welzijn van dieren, of zelfs verdedigen dat de wijze van houden het diervriendelijkst is in vergelijking met andere systemen, maar diervriendelijk? Nee.

Beter Leven keurmerk

De Code Commissie beoordeelt regelmatig termen als ‘100% verantwoord’ of ‘diervriendelijk geproduceerd’. Haar uitgangspunt is dan onder meer de ondergrens van het Beter Leven keurmerk: één ster. Zit je daar weer onder, dan is het misleidend om producten tóch met een 'diervriendelijk sausje' te overgieten. In dat verband heeft de Code Commissie in een recente uitspraak gesteld dat het huismerk-vlees van een supermarkt, afkomstig van varkens, runderen, kippen en kalveren, ‘onjuist’ als diervriendelijk geproduceerd werd aangeprezen. Hoewel het kalfs- en kippenvlees van de super weliswaar één ster van het Beter Leven keurmerk heeft, betekent dat niet dat het vlees ook diervriendelijk is geproduceerd. Hooguit is het “minder dieronvriendelijk geproduceerd dan vlees in de reguliere veehouderij,” aldus de commissie.

Het is een stevige, maar duidelijke uitspraak en eentje waar wij ons zeker in kunnen vinden. Wat echter gebeurde, is dat enkele journalisten verbaasd optekenden dat dus BLk-vlees met één ster niet diervriendelijk is. Anderen doen daar dan weer een schepje bovenop door de propagandisten van de vee-industrie aan te halen, die in hun kruistocht tegen alles wat niet plofkip is roepen dat het bovendien niet duurzaam is. Ik blijf zeggen: gewoon negeren. Deze mensen snappen het niet en willen het niet snappen. 'Minder, maar beter', weet u nog wel?

Woordspelletjes

De verwarring wordt echter dankbaar uitgemeten door lieden die er genoegen in lijken te scheppen om dat bewust te doen. Waarom? Het is me oprecht een raadsel. Ze noemen het absurde kwesties, die de consument niet begrijpt. Vervolgens laten ze onderzoek doen of halen dit aan waaruit zou blijken dat de consument het beu is. Ik beschuldig ze daaraan bij te dragen en debet te zijn aan het spelen van woordspelletjes tegen beter weten in. Gewoon, omdat ze dat leuk vinden. Tenminste, dat vermoed ik dan maar.

Beste mensen, het is allemaal zo simpel en overzichtelijk. Je hebt in Nederland fout vlees, beter vlees, het beste vlees of geen vlees. Wij van de Dierenbescherming hebben, onderbouwd met wetenschappelijke inzichten, een sterrensysteem geïntroduceerd. Vlees met één ster is diervriendelijkER dan fout vlees. Is het vlees afkomstig van dieren die bijvoorbeeld meer leefruimte hebben gehad dan 'fout-vlees-dieren', maar nog niet genoeg volgens de strenge normen van ons sterrensysteem, dan krijgen ze die ster niet, punt. Aan de andere kant ben ik ook de beroerdste niet en daarom steek ik supermarkten die wél initiatieven tonen om rekening te houden met dierenwelzijn een hart onder de riem. Ik geef ze dan nog geen ster, maar zeg dat ze stappen zetten in de goede richting. U snapt dat wel, toch? Ik zou zeggen, trekt u zich dan maar niets aan van de zuurpruimen die blijven hangen in woordspelletjes.

Frank Dales,
Algemeen directeur