Zeer mager hondje uit douchecabine gered

De politie trof na een melding op 1 oktober in een woning in Ede een zeer mager hondje in een douchecabine aan. Het hondje zat opgesloten zonder eten en drinken. De eigenaar verklaarde dat het dier daar zat "omdat het anders het hele huis onder poepte en plaste".
Zeer mager hondje uit douchecabine gered

Over het feit dat het hondje zo mager was, verklaarde de eigenaar dat hij ermee naar een dierenarts was geweest, maar dat die er geen oorzaak voor had kunnen vinden. Navraag leerde dat dit niet klopte: er was geen dierenarts bezocht, omdat de eigenaar daar geen geld voor had.

Extreem vermagerd

Na overleg met de dierenpolitie en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO*) kreeg de inspecteur van de Landelijk Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) opdracht om het hondje in bewaring te nemen en over te brengen naar een opvangadres. Daar onderzocht een dierenarts het hondje en bleek dat het dier ondervoed en extreem mager was. Verder bleek het last van tandsteen en ontstoken tandvlees te hebben. Op de kop zaten kale plekken en wondjes, de buik was kaal, op de heup zat een doorligplek en op de poten bevonden zich wondjes. Het hondje wordt nu bij het opvangadres behandeld en verzorgd. De eigenaar draait op voor de gemaakte kosten en de politie maakt proces verbaal op.

Jaarlijks helpt de Dierenbescherming tienduizenden dieren in nood. Jouw steun is hard nodig om dit ook in de toekomst mogelijk te maken!

*De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijk strafmaat.