Zieke kat slachtoffer slechte verzorging

Het houden van dieren vraagt om een groot verantwoordelijkheids-besef. Dit lijkt vanzelf-sprekend, maar onze inspecteurs van de (LID) worden helaas regelmatig geconfronteerd met huisdierbezitters die hun verantwoordelijk-heid onderschatten of zelfs helemaal niet nemen.
Zieke kat slachtoffer slechte verzorging
Het houden van dieren vraagt om een groot verantwoordelijkheidsbesef. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar onze inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) worden helaas regelmatig geconfronteerd met huisdierbezitters die hun verantwoordelijkheid onderschatten of zelfs helemaal niet nemen.

Zo trof een van onze inspecteurs eind april op een adres in Purmerend een kat met een zwaar ontstoken achterpoot. De eigenaresse beweerde dat ze wel naar een dierenarts was geweest, maar in verband met de kosten een deel van de behandeling niet uitvoerde. Zo kreeg de kat geen pijnstillers en antibiotica en verbleef hij in de achtertuin, terwijl de dierenarts had geadviseerd om het dier binnen te laten herstellen.Onder bestuursdwang
Uit inspectie bleek bovendien dat de kat niet meer overeind kon staan, veel last had van de ontstoken achterpoot en erg sloom overkwam. Het was duidelijk dat het dier dringend betere verzorging nodig had en zo snel mogelijk moest worden onderzocht. Toen de eigenaresse dit weigerde, heeft de inspecteur de kat onder bestuursdwang en op kosten van de eigenaresse naar een dierenarts gebracht.

Juiste verzorging
De dierenarts stelde vast dat de kat er slechter aan toe was dan bij het eerdere bezoek en duidelijk niet de juiste zorg kreeg. De inspecteur heeft deze informatie besproken met Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken, die aangaf de eigenaresse nog een kans te willen geven om de adviezen van de dierenarts direct en volledig op te volgen. Toen bleek dat ze dat niet wilde, is besloten om de kat in bewaring te nemen en over te brengen naar een opvangadres waar het dier wel de juiste verzorging krijgt.